Senioři si připlatí za cestu vlakem nebo autobusem. Nový ceník má i českobudějovická MHD

12. únor 2022 09:38

Místo 75 procent sleva 50 procent. Cestování seniorů ve veřejné dopravě bude od 1. dubna dražší. Už teď se jízdy prodraží některým důchodcům, kteří využívají městskou hromadnou dopravu v Českých Budějovicích. Roční kupon je vyjde na pětistovku. V uplynulých letech přitom jezdili celý rok za deset korun.

„Mně se zdá, že leckde se jezdí daleko levněji. Třeba v Praze už dávno se jezdilo i zadarmo od 65 let, tak si myslím, že Budějovice by mohly seniorům víc vyjít vstříc. Spousta lidí se pak nikam nedostane,“ říká Darja Holátová z Českých Budějovic.

Vozy městské hromadné dopravy využívá skoro denně. Od letošního roku už ale jako seniorka zaplatí ročně pět set korun za kupon místo předchozí desetikoruny. „Z druhé strany musím říct, že i za těch pět set, pokud jezdíte tak často jako já, se to ještě vyplatí,“ dodává.

Díky novému tarifu má teď jízdné v budějovické MHD zcela zdarma Marie Exnerová. Je jí totiž více než 75 let. Se zdražením pro mladší seniory ale nesouhlasí. „Já si myslím, že by to mělo pokračovat dál, protože peněz není nikdy dost a důchodci jezdí poměrně často,“ komentuje.

Čtěte také

Dopravní podnik města České Budějovice změnil tarif od 1. ledna. Změnami ušetří až 20 milionů korun v rozpočtu. „Do konce roku 2021 všichni senioři od 65 let platili za roční kupon deset korun, teď dojíždí kupony zakoupené v loňském roce. Ty samozřejmě za tu cenu platí po celé dvanáctiměsíční období,“ uvádí mluvčí Barbora Smudková.

Důchodci nad 75 let už také nepotřebují při cestování žádný kupón jako dosud. Pokud ho s sebou dříve neměli, hrozila jim pokuta. „K přepravě stačí prokázat se například občanským průkazem,“ potvrzuje Barbora Smudková.

Další vlna zdražování čeká seniory od dubna. Vláda totiž schválila snížení slevy ve veřejné dopravě ze současných 75 procent na 50 procent jízdného. „Pokud si vezmeme jízdné v integrovaném dopravním systému Jihočeského kraje, tak stávající třicetidenní plnocenný kupon stojí 300 korun, od dubna sleva pro seniory bude 150 korun, doposud platili 75 korun,“ vypočítává Jiří Kafka, jednatel společnosti Jikord.

Změna začne platit 1. dubna. Redukce slev má přinést státu ročně úsporu ve výši téměř dvou miliard korun.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související