Levnější jízdenku v písecké MHD budou mít nově ti, kdo zaplatí kartou

3. leden 2022 11:06

Pro někoho dražší, pro někoho zase levnější. S novým rokem přišly v písecké městské hromadné dopravě změny tarifu jízdného. Základní jízdenka místo dosavadních 16 vyjde na 20 korun. Při platbě kartou ale cestující zaplatí pouze 12 korun. Radnice tak chce zrychlit provoz a zároveň chránit řidiče před nákazou koronavirem.

„V první řadě je to z toho důvodu, aby platby u řidiče byly mnohem plynulejší, aby se nezdržoval zejména ve špičkách provoz. Navíc nedochází k manipulaci s penězi a podobně, takže z hygienického hlediska je to mnohem lepší,“ vysvětlil písecký místostarosta Petr Hladík.

Za jízdné v písecké MHD je možné platit kartou už od počátku roku 2021. „Za tři čtvrtletí roku nám statistika ukázala, že pouze necelých šest procent cestujících platí kartou a zbylé transakce jsou v hotovosti. Kdyby se nám to podařilo dostat alespoň padesát na padesát, byl by to velký úspěch a věřím, že by se ve špičkách zrychlilo odbavení cestujících,“ dodal Petr Hladík.

Čtěte také

Město se navíc podle něj vrátilo k původně zamýšlenému jízdnímu řádu. „Vzhledem k tomu, že zastávky v Zeyerově ulici už jsou v dnešní době obsloužitelné městskou hromadnou dopravou, se mírně změnila trasa linek, které projíždějí právě touto ulicí,“ uvedl místostarosta.

Platbu jízdného kartou koncem minulého roku zavedl také českobudějovický dopravní podnik, který zároveň od ledna navýšil cenu za základní jízdenku z 16 na 20 korun.

Podle mluvčí podniku Barbory Smudkové zdražení způsobilo více faktorů najednou. „Cestující se nám po covidu stále nevrátili, dokonce ta čísla nejsou ani na hodnotách z roku 2020. Do toho vstupuje zdražení energií i pohonných hmot, které využíváme k provozu,“ připomněla.

Kromě základní jízdenky se v obou městech změnila také cena zvýhodněného jízdného například pro seniory nebo děti do patnácti let.

Spustit audio

Související