Senioři jsou zvlášť zranitelnou osobou

28. červen 2017

Do Poradny Českého rozhlasu Vysočina přišel Antonín Křoustek, vedoucí Bílého kruhu bezpečí. A mluvil o novinkách, které by měly pomoci nejen seniorům, a to v souvislosti s novelou zákona o obětech trestných činů.

Jedna z novinek se týká i předávání protokolů. „Policista musí při oznámení trestného činu předat oběti, poškozenému, protokol o jeho výpovědi. Dříve si o protokol musel člověk požádat. Má to i ten význam, že když ten člověk přijde k nám do poradny a chce poradit, co bude dál,“ vysvětluje užitečnost novely zákona Antonín Křoustek.

Nově se zvlášť zranitelnou osobou, stává osoba vysokého věku

„Znamená to, že jsou to lidé, kteří mají zvýšená práva při oznamování trestné činnosti. Mají právo i na zmocněnce. Do dubna bylo zvlášť zranitelnou osobou například dítě do 18 let, oběť znásilnění nebo člověk hendikepovaný psychicky nebo fyzicky, který nedokázal vlastními silami trestní řízení zvládnout,“ vysvětluje Antonín Křoustek. Od dubna tedy platí, že do této kategorie patří i lidé nad šedesát let a ve starobním důchodu.

Policie by měla oběti informovat o organizacích, které poskytují pomoc

I když policisté nemají povinnost oběti informovat o různých organizacích, které pomáhají, tak se nad rámec svým povinností snaží tyto informace předávat. Pokud se stanete obětí trestného činu, tak se neváhejte na policisty obrátit s tím, aby vám poskytli kontakt na další pomoc. Kromě psychické podpory můžete získat i další rady, které se týkají práva a dalšího řešení trestného činu.

Spustit audio