Sedm tun pískovce proměnil sochař Martin Roháček z Lipnice nad Sázavou v našeho nejslavnějšího vojevůdce, poslední bitu vyhrál Jan Žižka před 600 lety

23. říjen 2023

Žižkovo Pole, Přibyslav, to je jen pár míst na Vysočině, kde bychom našli stopy vojevůdce Jana Žižky. Jedna současná vede do Lipnice nad Sázavou. Tady totiž pod rukama sochaře Martina Roháčka vznikla téměř třímetrová socha Jana Žižky, objednal ji investor z Kutnohorska.

Martin Roháček při práci na soše Jana Žižky

"Je to socha k 600. výročí bitvy u Malešova, které připadne na jaro roku 2024. Byla to poslední Žižkova bitva, samozřejmě vítězná, protože Žižka je náš jediný vojevůdce, který nikdy neprohrál, náš nejvýznamnější vojevůdce všech dob. Pan majitel mlýna Dubina u Malešova je zatížený na historii a toto ho právě zajímá. Sochu si postaví ke svému rybníku," směje se Martin Roháček a prozrazuje další perličku o Žižkově vzezření: "Ten jeho obličej je částečně investorův tatínek. Protože jediné, co se o Žižkovi s určitostí ví, je že měl skobu - orlí nos, a pásku přes oko."

Socha má dva metry osmdesát, ale nakonec bude mnohem vyšší. "Bude mít hlavu v pěti metrech osmdesáti centimetrech, protože pod každou nohu ještě přijde sokl. Budou jej tvořit celkem dva vedle sebe stojící kameny posunuté vůči sobě o třicet centimetrů," říká sochař. 

Socha vznikla z sedm a půl tuny těžkého kusu pískovce podle sádrového modelu

"Pískovec je měkký materiál, ve kterém se dají dobře znázornit detaily," chválí si sochař. Návrh každého díla nejprve vytvoří v podobě sádrového modelu, který pak slouží jako předloha kamenné sochy. Žižka stojí opřený o meč, drží také pavézu, aby celý monument držel stabilitu.

Sochu Jana Žižky si objednal soukromý investor z Kutnohorska

Teď socha váží přes tři tuny, ale vznikla z kusu pískovce o váze sedm a půl tuny. Převézt obří kvádr materiálu na místo, kde socha vznikne, stejně tak potom hotové dílo na místo určení, vyžaduje v této velikosti jeřáb. Až bude vojevůdce dokončen, v Lipnici jej už nenajdeme. Prohlédnout si ji může každý, kdo bude projíždět místem bitvy u Malešova u Kutné Hory, nedaleko památníku této bitvy.

Spustit audio

Související