Sbírkové kasičky mám všechny u sebe. Do kanceláře se ale nevejdou

7. prosinec 2015

Po celý rok schraňuje speciální kasičky pro Tříkrálovou sbírku Veronika Dobrovolná ze žďárské charity. Pro území bývalého okresu jich je tolik, že se pod stůl rozhodně nevejdou. „ Kasiček je asi čtyři sta šedesát, takže je mám uložené v garáži. Mám je u sebe celoročně. Společně s dobrovolníky se podílíme na tom, že je koncem roku očistíme a polepíme,“ vyprávěla v Dobrém dopoledni pracovnice Oblastní charity Žďár nad Sázavou Veronika Dobrovolná.

Sbírkové kasičky mají kromě samolepky se znakem charity také razítko od radnice. „Do větších měst chodím na radnici pečetit kasičky já. V menších obcích si to moji asistenti zařizují sami,“ dodala.

Advent je pro charitu obdobím velkých příprav

„Na sbírku myslím prakticky celoročně. Nejintenzivnější období je ale listopad a prosinec. Samotná sbírka pak přichází v období od prvního do čtrnáctého ledna,“ řekla Veronika Dobrovolná, která na Žďársku sbírku organizuje. „Tříkráloví koledníci by měli obejít domy a nejen vybírat peníze, ale také přinést požehnání. Proto křídou píší písmena K + M + B se začínajícím rokem. Na požehnání úplně všem domácnostem na Žďársku nám ale kapacity stačit nebudou, a tak můžete sami vyhledat koledníky i v ulicích a na náměstích. Poznáte je tak, že mají válcovou zapečetěnou kasičku s logem charity. Zkontrolovat můžete i pečeť z radnice,“ poradila Dobrovolná.

Tři krále doprovází také velbloud

Lidé z kanceláří Oblastní charity Žďár nad Sázavou na Tři krále doplňují koledníky navštěvující jednotlivé domácnosti. „Obcházíme úřady a rozšiřujeme naši koledu i tam. A pochopitelně vybíráme peníze do sbírky. Po úřadech s námi kromě Tří králů jdou také zvířata. Máme oslíka, vola a velblouda, za kterého se převléká naše personalistka Renata Konečná. Ta byla nedávno mezi devíti oceněnými pracovníky charit v České republice,“ pochválila kolegyni Veronika Dobrovolná.

Veronika Dobrovolná, Charita Žďár nad Sázavou

Tříkrálové sbírka jen doplňuje běžné služby charity

Žďárská charita organizuje kromě Tříkrálové sbírky další celoroční služby. Jde například o osobní asistence, ošetřovatelskou službu a hospicovou péči. „Ošetřovatelství je hrazené zdravotní pojišťovnou, osobní asistenci si platí klienti sami a u hospicové péče je to rozděleno. Některé služby jsou zdarma a jinou péči si musí lidé zaplatit.“

Klub 9 se věnuje duševně nemocným

Veronika Dobrovolná pozvala posluchače Regionu taky na adventní akce. Jednu z nich pořádá ve žďárské knihovně centrum služeb pro podporu duševního zdraví Klub 9. „Nabízené zboží vyrobili právě klienti Klubu 9. Jde o různé náušnice, obaly na knihy a podobné drobnosti, které mohou udělat obdarovaným radost,“ nalákala do žďárské knihovny Dobrovolná.

Spustit audio