Šaty dělají člověka, říká správce přibyslavského koupaliště Zdeněk Matějka

21. červenec 2017

Pánské kraťasy s kapsami, které jsou v současnosti u milovníků koupání velmi oblíbené, dělají těžkou hlavu správci koupaliště v Přibyslavi. Zdeněk Matějka je jím už deset let. Byl u toho, když se 29. června v roce 2007 slavnostně otevíralo. „V kapsách nám vynosí opravdu velké množství vody, musí se pak dopouštět, ale daleko horší jsou peníze, které vytrousí,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni.

Jakákoli zapomenutá mince na dně nerezového přibyslavského bazénu udělá prakticky okamžitě rezavou stopu. „Když si hned večer vytroušené mince nikdo nevšimne, což je někdy přes kalnou rozkarbovanou vodu těžké, druhý den už nám to vytvoří kolečko nebo plošku. A dělají to úplně všechny mince,“ stěžuje si Zdeněk Matějka.

Neobjevené rezavé kolečko vydrží v bazénu až do konce sezony

A jak se rezavého kolečka po minci v bazénu zbavují? „Až na konci sezony. My nerezové koupaliště na zimu nevypouštíme, upustíme ho asi dvacet až třicet centimetrů. Vypustíme ho až před sezonou, a na ty rezavé skvrny máme speciální vodičku, kterou to vyleštíme. Stěny bazénu většinou čistíme ve dvou ve třech lidech, používá se na to namíchaná kyselina dusičná. Stěrky, košťata, smetáky máme k ruce,“ vysvětluje Zdeněk Matějka.

Kapacita přibyslavského koupaliště je sedm set padesát lidí. „Zažili jsme to několikrát, ale to si lidé stěžují, že se nedá plavat. Včera jsme měli zatím letošní rekord, dorazilo tři sta lidí. Bazén je pětadvacet na šestnáct metrů, mohli bychom mít tři plavecké dráhy. Přes léto dáváme aspoň jednu dráhu, aby plavci měli možnost si zaplavat a nikdo se jim tam nepletl,“ popisuje parametry přibyslavského koupaliště Zdeněk Matějka.

Zaměstnanci koupaliště taky neradi vidí, když návštěvníci nepoužívají před vstupem do vody sprchy. „To je pak voda různě mastná a musí se to čistit. Musíme hlídat správnou chemii ve strojovně. Každý den musíme na každého návštěvníka vyměnit šedesát litrů vody, používáme k tomu speciální pískové filtry, které vždy za pár dní vyměníme,“ vysvětluje správce Zdeněk Matějka.

Tvar bazénu má atypický tvar, proto na něj nesehnali plachtu

I když se brány koupaliště přes letní sezonu otevírají v devět, personál nastupuje v šest hodin. „Vše se musí projít, zkontrolovat, uklízí se šatny, plavčíci musí vyčistit brodítka, napustit brodítka, vyčistit bazén, na to máme vysavač, celý bazén projíždí a hledají se místa, kde se těch nečistot vytvoří více. Musí se projít mřížky kolem bazénu. Po dnešním nočním dešti tam bylo hodně listí. Tvar bazénu je atypický, takže se nám na ni nemáme plachtu. Vše musí být připraveno, než přijdou první návštěvníci,“ krčí rameny Zdeněk Matějka.

Špatná otevírací doba, moc lidí, děti jsou moc hlučné, u občerstvení moc dlouhé fronty

A nejčastější stížnosti, které musí zaměstnanci řešit? „Špatná otevírací doba, moc lidí, děti jsou moc hlučné, u občerstvení moc dlouhé fronty. To je ale na všech koupalištích,“ usmívá se Zdeněk Matějka. Stihnou se zaměstnanci koupaliště vykoupat? „Když je velké teplo a jsou dva plavčíci, tak se jeden může ochladit. Jinak se stihneme vykoupat před otevírací nebo až po zavírací době, až všichni odejdou.“

A podívá se Zdeněk Matějka na pěkná děvčata v pracovní době? „Ale dalo by se kouknout. Když mi někdo říká, že mi právě tohle závidí, tak mu odpovím: šaty dělají člověka,“ směje se Zdeněk Matějka.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio