Samovýroba palivového dřeva. Kubík pořídíte už za 30 korun, zájem ale není velký

30. říjen 2021 05:00

Třicet korun za kubík palivového dřeva? Běžná cena při samovýrobě, přesto o topení téměř zadarmo není valný zájem.

Dřevo je stále nejlevnějším zdrojem tepla. Pokud si ho sami porazíte a rozřežete, dá se topit téměř zadarmo. Získat povolenku na kácení ve státním lese navíc není nic složitého. Přesto zájem o takzvanou samovýrobu upadá.

Označené stromy

„Všechno, co je označené, přijde vykácet, ostatní zůstává stát. Vždycky si akorát ukážeme hranice.“ Jsme v lese mezi Častrovem a Pravíkovem severovýchodně od Kamenice nad Lipou a revírník Ondřej Zhorný ukazuje zájemci označené stromy.

„Mám to na topení do baráku, poslední dobou je to výhodné. Topíme jen dřevem, uhlí podražili, tohle je dobrý a mě to baví, v lese je pěkně,“ řekl pan Pavel.

Cena dřeva

Zatímco Pavel vzal pilu a pracuje, na místě je také pelhřimovský lesní správce Rudolf Švec. „Máme webové stránky, kde je kontakt na člověka, který předá kontakt na toho revírníka. Revírník člověka vezme, vyznačí mu tu samovýrobu. V tomto slabém porostu je cena 30 korun za kubík, v silném to může být až přes 300 korun.“

Ceny energií rostou strmě nahoru, zájem o samovýrobu dřeva ale takovou tendenci nemá. „Už loni cena dřeva výrazně klesla a lidi se předzásobili lacinějším dřívím.“

„Před nějakými třemi, čtyřmi lety jsem tu měl 50 samovýrobců za rok, dnes jich mám dvacet. Je to skutečně tím, že se předzásobili. Využili situace a když měli prostor, kam to dát, tak nakoupili,“ přidává svou zkušenost revírník Ondřej Zhorný.

Kvůli vzrůstu energií lesníci očekávají, že v příštím roce opět zájem o samovýrobu poroste.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související