Litr nafty za víc než 40 korun. I s takovým scénářem počítají dopravci na Vysočině

23. říjen 2021 05:50

Kromě elektřiny a plynu zdražuje i benzín a nafta. Dopravci počítají s palivovými příplatky, které se budou v závislosti na vývoji cen měnit.

Zdražuje elektřina, plyn a zdražují pohonné hmoty. Podle posledních zveřejněných údajů společnosti CCS litr benzinu i nafty zdražil během jednoho týdne zhruba o korunu.

Například hejtmanství kvůli tomu počítá s tím, že za veřejnou dopravu zaplatí řádově miliony korun navíc.

Depo dopravce

Jihlavské depo dopravní společnosti GLS už začíná s blížícími se Vánoci zpracovávat větší objem zásilek. „Samozřejmě cena dopravného se zvedá o palivový příplatek. Je fixovaná vždy na měsíc,“ říká ředitel depa Pavel Včela.

„Doufáme, že nenastane takový vývoj, kdy bychom museli reagovat během měsíce, pokud by cena nafty stoupla o 3–4 koruny,“ dodal ředitel s tím, že do Vánoc by se veškeré zdražování energií mělo uřídit jen pomocí palivového příplatku. Při standardních cenách tvoří 8 % ceny. „Je obtížné předpovídat jakékoli stropy ať už se týká cen pohonných hmot, energií nebo cen lidské práce.“

Nafta za 40 a víc…

Vedení žďárské společnosti ZDAR, která provozuje jako autobusovou tak nákladní dopravu, se obává, že by ceny nafty mohly vystoupat v brzké době přes 40 korun za litr.

„Růst cen pohonných hmot vnímáme od začátku letošního roku a v posledních dnech tempo růstu výrazně zrychlilo. Přestože s většinou zákazníků máme domluvené tzv. palivové doložky, v hospodaření společnosti se to pravděpodobně projeví,“ uvedl v e-mailu generální ředitel společnosti ZDAR Richard Latislav.

Cestovné v autobusech a vlacích

Cestující v autobusech by zatím stoupající ceny pohonných hmot poznat neměli. Například na krajských linkách bude rozdíly hradit hejtmanství. „Předpokládám, že to může být v řádu milionu korun, nicméně je možné, že někteří cestující z důvodu rostoucích cen paliv přesednou na autobusy a vlaky,“ dodal předseda výboru strategických projektů Martin Hyský (ČSSD).

Větší počet cestujících ve vlacích a autobusech by znamenal nižší doplatek dopravcům ze strany kraje. Pro letošní rok má hejtmanství na veřejnou dopravu 1,1 miliardy korun.

autoři: František Jirků , mik
Spustit audio

Související