Snížíme fond oprav, abychom měli na dražší teplo. Řešení současného stavu v bytovce ve Žďáře

25. říjen 2021 06:00

Stoupající ceny energií nutí lidi hledat úspory. Ve Žďáře nad Sázavou se v jednom domě lidé domluvili, jak se vypořádat s dražšími dodávkami tepla.

Vytápění domácností se letošní zimu prodraží. Třeba ve Žďáře nad Sázavou se cena tepla pro odběratele z místní teplárny zvedla zhruba o 60 procent. Lidé se tak snaží vymyslet různé způsoby, jak skokový nárůst cen pokrýt.

Fond oprav

„Já jsem na schůzi navrhnul snížení fondu oprav, protože barák máme zateplený, opravený. Rozhodli jsme se a schválili jsme si to, že si snížíme tvorbu fondu oprav o tisícovku.“ Tomáš Klepárník, který je předsedou společenství vlastníků v jednom z domů na Okružní ulici ve Žďáře nad Sázavou, se rozhodl společně se sousedy reagovat na zdražení tepla.

Úspora tisícikoruny měsíčně je podle něj důležitá také kvůli tomu, že v bytovém domě žijí senioři. „Tady je zhruba třetina důchodců, kteří žijí sami.“

Předseda společenství vlastníků navíc přemýšlí také o dalších možnostech, jak do budoucna ušetřit. „Zkouším hledat nějaký dotační fondy, s tím, že bychom řešili solární panely a tepelné čerpadlo.“

Změna dodavatele

Tomáš Klepárník by se tak rád odstřihl od místního dodavatele, kterým je městská společnost SATT. Ta na poslední tři měsíce letošního roku skokově zdražila cenu tepla zhruba o 60 procent.

Společnost se ale brání, že zdražení nemůže ovlivnit. Pokračuje jeden z manažerů Jiří Malý: „SATT je vlastně distribuční společnost. Hlavním dodavatelem tepla do soustavy je kotelna ve Žďasu, která převážně využívá k výrobě tepla hnědé uhlí.“

Jenže při spalování hnědého uhlí dochází k vypouštění většího množství oxidu uhličitého do ovzduší a na to společnosti jako je například Žďas potřebují nakoupit tzv. emisní povolenky. Jejich cena za poslední rok podle Malého výrazně roste, což se následně promítá do výsledných cen pro odběratele.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související