Sčítání netopýrů

Tento díl pořadu Pojďte s námi do Zoo bude trošku netradiční. Nebudeme představovat konkrétní zvíře, ale mluvčí jihlavské Zoo Martin Maláč nám přiblíží, proč se sčítají netopýři.

Netopýři jsou dodnes poněkud tajemní savci. Jsou aktivní v noci a žijí poměrně skrytě. A abychom alespoň trošku do jejich života nahlédli a měli představu, kolik jich tu vlastně žije, počítáme je.

Na počítání jsou dvě možnosti - buď v letních koloniích, kdy samice rodí mláďata. Nebo pak v zimě, kdy netopýři spí zimní spánkem, tzv. hibernují v podzemních prostorách.

Obecný omyl je, že netopýři prospí celou zimu v jednom tahu. Není tomu tak. Několikrát v zimě se probudí, napije se, očistí se, případně změní místo k nocování. Dokonce si zaletí i do jiné jeskyně.

Netopýři jsou roztomilí a užiteční

V České republice žije 27 druhů netopýrů, z toho nějakých čtrnáct druhů zimuje v jeskyních. Velká většina netopýrů vypadá podobně a i ti největší odborníci mají s jejich rozpoznáváním problém.

Sčítání netopýrů probíhá nepřetržitě každý rok od 50. let. Díky tomu víme, jak se různé počty a různé druhy netopýrů měnili v čase.

autoři: Simona Kubíčková , Martin Maláč, ZOO Jihlava
Spustit audio

Související