S vejci, která měl vysedět, si loni jihlavský emu hrál. Letos chovatelé v zoo doufají, že se mláďata podaří odchovat

8. říjen 2023

Pštrosi emu mají v rodičovství jasně rozdělené role. Samice snese vejce, samec je potom za 50 dní vysedí a o mláďata se stará.

V jihlavské zoo je pár emu hnědých. Loni na podzim samice začala snášet vejce. Snesla jich dohromady 12. Samec, kterému ošetřovatelé říkají Eman, svoji roli ale nepochopil. „je mladý a nedokázal se rozhodnout, jestli už je připravený na to být otcem nebo ne, takže loni se nám to nepovedlo,“ krčí rameny chovatelka Veronika.

Emanovi se v jeho rodičovské roli snažila pomáhat a udržovat vejce pospolu. „Pokaždé, když jsem přišla do práce, bylo každé vejce na jiném místě. Samec si s nimi zřejmě hrál, nevěděl jak s nimi naložit. Jednoho dne je zasedl a vypadalo to, že by je mohl vysedět. Střídavě na nich seděl, střídavě ne. Někdy seděl na zemi a ne na vejcích. Prostě na otcovství ještě nebyl připravený,“ směje se.

Začíná se ochlazovat, samice emu snášejí vejce v chladném období, chovatelé proto s očekáváním kontrolují pštrosí výběh a věří, že jihlavským emu letos odchovat mláďata povede.

Hnízdo si Eman a Emana dělají ve spodní části výběhu, odkud je ze stezky pro návštěvníky dobře vidět. Takže i jejich rodičovské pokusy bude možné pozorovat.

autoři: Simona Kubíčková , hoch
Spustit audio