Rynárečtí hasiči už osmdesát let suší hadice na mostě přes říčku Bělou

18. prosinec 2015

V Rynárci u Pelhřimova sídlí sbor dobrovolných hasičů, který se také uchází o titul Dobráci roku. V obci na dohled od Pelhřimova žije asi šest set lidí, ze kterých je 125 hasičů. Letos oslavili 110. narozeniny a jak sami říkají, oslavili je velkolepě. Rynárečtí hasiči soutěží, tu a tam zasahují. Doslova raritou je vlastní sušák hadic na mohutném mostě.

Hasiči se scházejí v takřečené bejkovně, vysvětluje starosta Zdeněk Váňa: „Říkáme tomu bejkovna. Jsme tam my jako hasiči, také cyklisté tam chodí. Máme u toho trať, asi dva roky tam trénujeme,“ vysvětluje.

Ženský odbor z roku 1928

Historie hasičů z Rynárce je poměrně zajímavá, nejsou to jen strohá data o činnosti a případných požárech. Kupříkladu v roce 1928 založili tzv. ženský odbor a téhož roku bylo ve sboru dvacet dívek. „Určitě ty dívky chtěly pomoci svým kamarádům, vrstevníkům,“ myslí si kronikář Miroslav Šebesta.

SDH Rynárec, Pelhřimovsko

Zásahy – požáry a technické pomoci

Dnes ženy v zásahových oddílech být nemohou, jako hasičky mohou maximálně soutěžit v požárním útoku. Výjezdy jsou proto na mužích, pokračuje starosta Váňa: „Většinou jezdíme k požárům nebo technické pomoci. Čerpání sklepů, když je potřeba,“ říká starosta a ukazuje techniku, kterou mají k dispozici. „Máme tady Avii, cisternu CAS 25, dvě stříkačky PS12.“

Po zásahu nebo soutěži je třeba usušit hadice

Rynárečtí hasiči se mohou pochlubit jednou raritou – vlastní sušárnou na hadice. Nehledejme vysokou věž. Dlouhé hadice totiž suší nad hladinou říčky Bělé, která obcí protéká. Speciální háky jsou na konstrukci mostu. „To je náš sušák na hadice, který byl obecním zastupitelstvem schválen v roce 1932 a od té doby nám slouží,“ říká Zdeněk Váňa.

Mladí hasiči z Rynárce

Most, jak je patrné z fotografie, není nejmladší. „Je to pomalu kulturní památka. Stavěli ho kdysi Italové, když tady byla dělaná cesta nebo silnice směrem na Horní Cerekev a Telč.“

Ukládání mokrých hadic není nijak složité. Na každou stranu mostu se postaví jeden hasič a položí hadice na kovové háky. Jsou dostatečně vzdálené od hladiny říčky, ani velká voda je neodnese.

Dobrovolné hasiče z Rynárce můžete až do pátku 25. prosince 2015 do 15:00 podpořit v soutěži Dobráci roku zasláním SMS ve tvaru DOBRACI (mezera) RYNAREC na číslo 90 011 04. Technicky zajišťuje ATS Praha. Cena jedné SMS je 4,- Kč včetně DPH.

SDH Rynárec
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka