Rybaření si můžete vyzkoušet i bez rybářského lístku

29. červen 2017

Jak si zkusit zachytat, když nemáte povolenku a o lovení dravců, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina mluvit Zdeněk Paul z Českého rybářského svazu v Pelhřimově.

„Je mnoho tzv. soukromých revírů nebo rybníků. Prostě přijdete, zaplatíte a dál se vás nikdo na nic neptá. Ale i v Českém rybářském svazu můžete chytat, protože existuje tzv. rybářský lístek na zkoušku nebo-li třiceti denní. Je to teď novinka. Pokud máte tento rybářský lístek, který dostanete i bez zkoušky, tak si můžete koupit povolenku na několik dní a zkusit chytat i na revírech Českého rybářského svazu,“ vysvětluje Zdeněk Paul.

Sezona dravců začala v polovině června

„Štika, candát, sumec, bolen a okoun, to je prostě klasika. Rybáři je chytají buď na rybičku nebo na umělé nástrahy přívlačí. A teď po zahájení sezony je u vody opravdu nabito,“ říká host. Na Vysočině jsou vhodné lokality například na přehradách Trnávka nebo Sedlice. Z okolí Pelhřimovska to pak mají rybáři blízko i na Lužnici.

Zákon určuje minimální míry

„Nejmenší štika může být 50 cm, candát 45 cm, sumec 75 cm, bolen 45 cm a okoun 15 cm. Tyto ryby můžou mít na některých revírech vyšší míru, takže doporučuju se podívat na bližší podmínky, abyste se nedostali do průšvihu,“ radí Zdeněk Paul. Skvěle si vychutnáte například candáta na másle a na kmínu jen tak na grilu.

Řada omezení u vody je kvůli neukázněným rybářům

České vody v posledních letech trápí čím dál více problémů. „Predátoři, hlavně v zimě, sucho a celý rok samotní rybáři. Protože mnohdy jsou dost neukáznění. Nedodržují rybářský řád, chovají se dost neomaleně, nedodržují pravidla, jezdí autem tam, kam by neměli, berou si víc ryb a mnohdy dělají i nepořádek u vody. Díky tomu za námi chodí majitelé pozemků a stěžují si a díky tom přibývá i více omezení a na ta si zase stěžují rybáři, že je omezujeme,“ vyjmenovává největší problémy, se kterými se často setkávají porybní nebo rybáři ze svazu.

Spustit audio