Ruská Lada se vrací

21. leden 2017
Motorsvět

Ještě v roce 1996 prodávala ruská Lada na českém trhu více než 2000 automobilů ročně. Vloni prodala jen 126 automobilů. Nově však může ohrozit pozici Dacie coby nejlevnějšího automobilu u nás. Nové modely už jsou na světě.

Dacii na trh míří dobře známý konkurent. Zatímco si tato automobilka směle vévodila na pozici nejlevnějších automobilů, v Rusku se jí rodila konkurence. Od února se budou Lady prodávat na Slovensku, ale k dostání postupně budou i u nás. Zřejmě nemůžeme očekávat nějaký obrovskou záplavu na našich silnicích, ale ceny rozhodně zaujmou.

Největší z modelů, který byl představen roce 2015, se jmenuje Vesta a nabízí i crossoverovou mutaci Xray. Toto auto je plodem úzké spolupráce s automobilkami Renault a Nissan. Pod kapotou 4,4 metru dlouhého vozu se nachází benzinový šestnáctistovkový motor s výkonem 78 kW. Základní cena největšího z dodávaných automobilů od Lady startuje na částce 278 000 Kč.

Pokud se podíváme na menšího sourozence, kterým je Granta, vidíme prakticky automobil velmi podobný Renaultu Thalia a musím uznat, že na pohled se mi Vesta libí mnohem víc. Na první pohled Vás u ní zaujmu boční prolisy karoserie i zajímavě tvarovaná mřížka přední masky.

Z fotografií auto působí pěkným dojmem a myslím si, že určitě bude patřit k těm, které si najdou pro svoji cenu cestu například ke starším manželským párům. Pokud byste však chtěli u Lady utratit ještě méně, na nákupy Vám společnost může dělat i model Kalina, který s výkonem 64 kW startuje pod hranicí 200 000 Kč.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Veronika Vošická
Spustit audio