Ruce pilné sochařky z Nového Rychnova se nezastaví. Zvládne vybudovat vyhlídku i šít šátky

Když má někdo šikovné ruce a spoustu nápadů, nemůže se nikdy nudit. Tereza Hašková z Nového Rychnova na Pelhřimovsku vystudovala uměleckou školu, a kromě velkých děl se věnuje i ručním pracím. Šije, vyrábí bižuterii a své výrobky nabízí na trzích.

"Já mám ráda furt něco dělat rukama," říká o sobě Tereza Hašková. Ruční práce ji bavily odmalička, a proto asi také vystudovala umělecké školy. Dnes je sochařkou se speciálním zaměřením. "Zaobírala jsem se krajinou a objekty v krajině," vysvětluje. Jako bakalářskou práci například vybudovala vyhlídku na kopci přímo nad Novým Rychnovem.

Tereza Hašková šije, vyrábí bižuterii a své výrobky nabízí na trzích

Dřevěná plošina propojující dva duby nezůstala dlouho sama. Zajímavá místa si Tereza vyhledává na mapách. "Chtěla jsem tam lidi lákat, aby tu krajinu vnímali, udržovali tam pořádek," dodává. Na její díla mohou turisté narazit například i u Horní Cerekve, a připravuje další.

Už během studií založila v Rychnově dílničku, kde vyrábí například mušelínové tunely. Právě o ty je na trzích velký zájem. Jsou to kruhové šátky z jemné látky, ke kterým Tereza Hašková vyrábí i látkové gumičky do vlasů. Do výroby se zapojila i Terezina maminka, která především plete a háčkuje. "Strašně nás to sblížilo," dodává Tereza. 

  

U jedné práce Tereza Hašková nerada zůstává moc dlouho. "Když jsem dělala mušelínové tunely, tak jsem furt seděla u mašiny a jen šila, takže pak jdete a malujete naušničky," popisuje svůj pracovní styl. Náušnice vyrábí Tereza dřevěné a zdobí je otiskem přírodních listů. Každé jsou pak originální. "Mám v hlavě spoustu nápadů. Chtěla bych tisknout linorit, pak i šperky, keramiku bych chtěla zkusit," dodává.

Spustit audio