Rozhovor nanečisto? Sednete si před prázdnou židli a zkoušíte si to

14. červenec 2016

Individuální přístup. Takhle by se daly charakterizovat letní kurzy Naplno 2016. Zcela právem, pokud na dva účastníky mediální části výuky připadají dva lektoři, tvrzení platí na sto procent. Všichni čtyři dorazili do Dobrého dopoledne Tamary Peckové. Lektoři Jakub Novák, Jaroslav Plvan a oba účastníci. Čtrnáctiletý Jonáš Abrahám a sedmnáctiletý Lukáš Marek.

„Snažíme se sezvat všechny mladé zájemce o umění ze všech koutů republiky do Jihlavy. V oblastech muzikál, média, film a činoherní a alternativní herectví se snažíme prohlubovat zájem teenagerů o umění. Většina z nich se chce hlásit na konzervatoře nebo na DAMU či JAMU a my se snažíme prohloubit jejich dovednosti a zkušenosti,“ vysvětloval cíl kurzů Naplno jeden z lektorů Jakub Novák.

Úvahy o svobodě médií v České republice vedle článku o youtuberech

Mediální dílna je rozdělena na dvě části. První blok je žurnalistický a druhý rétorický, moderátorský. „Včera jsme dokončili ten žurnalistický blok, psali jsme fejeton, reportáž, dělali jsme rozhovor. Dnes jsme začali mluvit, měli jsme hodinu rétoriky,“ přibližuje pracovní náplň Jakub Novák.

První část byla podle účastníka kurzu Jonáše hodně náročná. „Psal jsem o fenoménu poslední doby, což je youtubering. Youtubeři jsou lidi, kteří se živí natáčením videí na sociální síť youtube. Jelikož někteří lidé nevědí, co to je, snažil jsem se to v textu vysvětlit,“ popsal téma svého novinového článku Jonáš. To Lukáš si vybral úplně jiné téma.

Jonáš Abrahám a Lukáš Marek, účastníci kurzu Naplno

„Žurnalistická část kurzu byla báječná, i když jsem musel mnohdy pracovat dlouho do noci, užil jsem si ji, protože psaní mám rád. Psal jsem úvahu nad svobodou médii v České republice, která se dramaticky změnila v posledních letech,“ vážně vypráví Lukáš Marek.

Nazkoušeli jsme si to nanečisto bez aktérů

A co rétorická část? „Učíme se základní principy, na které by měl moderátor pamatovat, když jde moderovat. Učíme se dýchat, mluvit, artikulovat, skládat scénář, aby dával smysl, aby nebyl náročný, složitý. Sestavili jsme sedmero, kterým bychom se měli řídit,“ přibližuje výuku moderování Jakub Novák.

Lukáš s Jonášem si vyzkoušeli také rozhovor. „Natočili jsme dva a dvacet minut záznamu s lektory muzikálové části kurzu Naplno Jaroslavem Slánským a Zbyškem Kalinou. Díval jsem se na jejich dřívější rozhovory, z toho jsem si vybral zajímavosti a snažil se z toho vytvořit otázky,“ popsal svůj přístup Lukáš.

Jonáš dokonce přiznal, že si rozhovor zkoušel nanečisto. „Nazkoušeli jsme si to nanečisto bez aktérů. Jak se to dělá? No, sednete si před prázdnou židli a zkoušíte si to. Nebo tady lektor Jakub zahraje toho druhého. Naostro jsme pak rozhovor dělali v deset večer,“ usmívá se Jonáš.

Své šestidenní snažení završí večerem v Horáckém divadle

Výsledky práce budou nejen budoucí moderátoři Jonáš Abrahám a Lukáš Marek prezentovat v sobotu na představení na Malé scéně Horáckého divadla Jihlava.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.