Ceny vajec se za poslední rok zvedly až trojnásobně, lidé chtějí vlastní chovy slepic

31. leden 2023 07:00

Základní potraviny za poslední rok zdražily o desítky procent. Mléko stojí proti loňsku dvojnásobek, cena vajec se zvýšila třikrát a za maso zaplatí zákazníci o desítky procent víc. Zdražování živočišných produktů souvisí s vysokými cenami energií.

„Když máte výkrm ať už prasat nebo drůbeže či nosnice, tak se jim musí topit nebo naopak, když je horko, tak klimatizovat. Takže tam je opravdu velmi vysoký nárok na spotřebu elektrické energie nebo plynu,“ vysvětluje prezidentka Potravinářské komory České republiky Dana Večeřová.

Dalším faktorem, který se promítá do ceny živočišných produktům, jsou krmiva, která také podražila. Na jejich cenu měl zase vliv nedostatek hnojiv.

Zastropování cen elektřiny a plynu

I díky tomu, že vláda zastropovala ceny elektřiny a plynu, neočekává Potravinářská komora další výrazné zdražování potravin. „Jistou stabilitu to poskytuje, protože výrobci mohou plánovat, nemusí se obávat, kolik zaplatí příští týden za elektřinu, protože ta cena je daná,“ hodnotí Dana Večeřová.

„Máme sice cenu zastropovanou, ale na velmi vysoké úrovni a bohužel okolní státy mají třeba tu cenu energie o 30 až 40 % nižší, což samozřejmě výrazně ovlivňuje jejich náklady na výrobu a potom výslednou cenu produktu,“ počítá prezidentka Potravinářské komory. Problém je podle ní i výše DPH. V Česku je daň na potraviny 15 %. Okolní státy jako Rakousko nebo Slovensko mají 10% a Polsko pokračuje ve své nulové DPH na asi 300 nebo 400 potravin. Německo daní potraviny sedmi procenty.

Stále více lidí v České republice proto uvažuje o tom, že si pořídí například vlastní chov slepic. Více si poslechněte v reportáži.

autor: Milan Soldán
Spustit audio

Související