Řidiči na dálnici D1 pomalu popojíždí v kolonách dlouhých desítky kilometrů

13. prosinec 2018 15:15

Dálnice D1 na Vysočině je průjezdná v obou směrech, je prosolená a mokrá. Řidiči ale jen pomalu popojíždějí v kolonách.

Největší je mezi kilometry 78 a 90 ve směru na Brno, řekla mluvčí policie Dana Čírtková. Průjezdné jsou podle ní i hlavní tahy v kraji, někde se ale kvůli kamionům tvoří kolony.

Mimo provoz zůstává železnice na dvou úsecích na Jihlavsku. Vlaky tam nejezdí od středeční noci.

Doprava kolabovala na dálnici postupně na několika místech kvůli sněžení už od středečního odpoledne. Kvůli dopravní situaci zasedla na Vysočině pracovní skupina ze zástupců kraje, hasičů a policie. Podle hejtmana Jiřího Běhounka (ČSSD) může za kalamitní stav nepřipravenost modernizovaného úseku dálnice na zimní podmínky na Vysočině.

Kolony se na nesjízdné dálnici od středečního odpoledne do noci postupně protáhly na desítky kilometrů, několikrát museli policisté dálnici uzavřít. Sypače měly problémy ucpanou dálnici projet. Později provoz blokovaly odstavené kamiony, jejichž řidiči si podle silničářů vybírali povinnou přestávku, policisté je museli budit.

Problémy byly i na silnicích v okolí dálnice. Byly špatně sjízdné a plné aut.

Sto sypačů

V noci bylo podle dispečera krajských silničářů v terénu přes sto sypačů. Na silnicích první třídy zůstává po solení rozbředlý sníh, na ostatních je zmrzlý povrch krytý posypem. Silnice jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností.

Těžký sníh a popadané stromy poškodily podle informací na webu Českých drah trakční vedení na některých částech železnice na Jihlavsku a Pelhřimovsku, proto už od středy nejezdí vlaky v úseku Horní Cerekev a Kostelec u Jihlavy a mezi Rantířovem a Jihlavou.

Provoz by měl být obnoven ve čtvrtek v 16.00. V poledne by mohlo skončit omezení provozu mezi Humpolcem a Lípou. Cestující vozí náhradní autobusy, některé zastávky ale neobsluhuje.

autor: iROZHLAS.cz
Spustit audio