Rekordman Velká ruka pracuje v elektrárně. Stará se o prvorepublikové turbíny

3. září 2020

Jednou rukou pobere deset knih najednou, a jeho prsten má průměr větší než dvacetikoruna. Petr David se prostě narodil s o trochu většíma rukama, než ostatní lidé.

„Říkali mi, že když jsem se narodil, tak ze zavinovačky koukaly dvě ruce velký,“ říká Petr David ze Sedlice na Pelhřimovsku. Nebylo divu, velký byl prý i jeho dědeček. „Byl sto devadesát dva vysoký, měl třináctku nohu. Já mám patnáctku,“ říká s úsměvem.

Rekordy

Rekordy ale začal lámat svýma rukama. „Když jsem byl na vojně, vozili nám čaj v třílitrové sklenici. Já jsem ji vzal a pil jsem z toho,“ popisuje první okamžik, kdy si uvědomil, že svýma rukama může zvládnout i jiné kousky.

Časem se spojil s Agenturou Dobrý den z Pelhřimova, a přibýval jeden rekord za druhým. Jedním z posledních je například držení dvanácti tupláků piva v jedné ruce.

S tátou jsme lovili v tůňkách pod elektrárnou ryby rukama

Člověk by řekl, že Petr David využije své přednosti i v zaměstnání. Nabízí se například práce číšníka. On ale pokračuje v rodové tradici, a pracuje jako technik v sedlické elektrárně. „Práce je mým koníčkem,“ říká.

V elektrárně totiž pracuje i jeho otec, a pracoval tam dědeček. „Můj pradědeček razil ten tunel přívodní,“ dodává Petr David a vzpomíná, jak už jako malý kluk chodíval do elektrárny za tatínkem. „Když odstavili mašinu, tak jsme chodili do řeky chytat ryby do ruky. Byly tam takové tůňky, teď už zmizely,“ vzpomíná.

Co ale v elektrárně pořád zůstává, jsou prvorepublikové turbíny od firmy Kolben-Daněk. „Emilka, Jirka, Anka, Silák,“ vyjmenovává turbíny Petr David a dodává, že teď už je řídí počítače.

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.