Regionální potravině do názvu určitě nedávejte slova jako maďarská nebo kubánská

13. květen 2015

Doma v ledničce napočítá vždy pět, šest výrobků s logem Regionální potravina. Ředitel Agrární komory v Třebíči Karel Coufal byl hostem Dobrého dopoledne. Až do 26. května se mohou malí výrobci z Vysočiny přihlásit do 6. ročníku soutěže o logo Regionální potravina.

Takové označení výrobku zůstane čtyři roky, pak se může do soutěže výrobce přihlásit znovu. „Malá výjimka je u prvního ročníku, tam se teprve odhadovalo, na jak dlouho to bude. První ročník získal ocenění na šest let. My jsme vyřadili pro letošní rok druhý ročník, ale první tam zůstává a příští rok vyřadíme dva ročníky a budou vždy v nabídce poslední čtyři ročníky soutěže,“ vysvětluje Karel Coufal z třebíčské Agrární komory, která soutěž na Vysočině organizuje.

Pravý kubánský rum z Vysočiny? To není ideální název pro Regionální potravinu

V tuto chvíli na Vysočině najdeme asi 30 výrobků s označením Regionální potravina Vysočiny. „Výrobci se rozmýšlí, který ten správný výrobek nebo kolik jich nasadí do soutěže. Mě těší, že se hlásí staří výrobci i noví výrobci. Přihlásit se mohou všichni výrobci, kteří jsou v kategorii malí a střední výrobci, mají provozovnu v Kraji Vysočina, hlavní produkt je z Vysočiny,“ vysvětluje Karel Coufal.

Karel Coufal, Agrární komora Třebíč

Nejčastěji se podle Karla Coufala výrobci ptají na název. „Mají zahraniční název, ten je zavádějící. Neví se, kde byl výrobek vyroben. Třeba kubánský rum, to je takový tvrdý příklad, abych nikomu nedělal reklamu, a to není moc dobré,“ směje se pořadatel soutěže o titul Regionální potravina.

Když má někde označení česnek a cibule, proč by jinde stejné logo nemohl mít květák?

Vyplnit přihlášku do soutěže podle Karla Coufala složité není. „Jedna stránka jsou údaje o výrobci a druhá stránka je o výrobku. Název, složení, jak je vyroben, stručný technologický postup výroby, plus nějaké informace o tom, do jakého prostředí výrobek zapadá.“

Karel Coufal býval členem poroty, ale protože neměl volnou ruku, už se do poroty nehlásí. „Chystám výrobky, ukazuje, dávám vysvětlení. Porotce neovlivňuji. Je 14 krajů v republice, když vidíte, že někde je vyhodnocena cibule nebo česnek, pak se vám zdá divné, když nechtějí vyhodnotit jako regionální potravinu květák. To se pak za ten produkt biji,“ přiznává Karel Coufal.

Výrobky se musí schovat do trezoru

Součástí přihlášky jsou pochopitelně vzorky. Výrobky budou soutěžící předkládat až 4. a 5. června. „Minimálně je potřeba dodat alespoň tři balení. Jeden jde na stůl komisi, aby mohla ochutnat, druhý výrobek zůstává zabalený, to je kvůli obalu a třetí výrobek zůstává v trezoru. Po soutěži musí vítězné výrobky vyfotit fotograf. Ve Zlínském kraji se stalo, že výrobky byly tak kvalitní a dobré, že nebylo co fotit, když přijel fotograf. Proto ten trezor,“ usmívá se ředitel Agrární komory v Třebíči Karel Coufal.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio