Recept na mistrovský titul v basketbalu? Soupeře prostě rozdrtit, i když je větší

11. červenec 2014

Spanilou basketbalovou jízdu zakončily studentky žďárského gymnázia na turnaji v Číně. Na MČR v basketbalu 3x3 přejely české reprezentantky a pak si užily výlet do nejlidnatější země světa. Družstvo ve složení Lada Štěpánková, Kateřina Gregarová, Lucie Kopicová a Zuzna Holéczyová se umístilo na krásném 7. místě v konkurenci dalších devatenácti týmů. Zuzka a Lucka společně s paní profesorkou Markétou Pohankovou byly o svých zážitcích povídat v Tandemu Tamary Peckové.

Basketbal tři na tři je více o individuálních činnostech hráče, než o týmové práci. Hraje se na jeden koš a na polovině hřiště. „Pravidla jsou trošku jiná, speciálně jsme ale netrénovaly. Každý den kromě pondělí máme tréninky, tak jsme trénovaly s týmem. Někdy nám poradil na požádání pan trenér,“ jednohlasně vypráví Zuzka a Lucka.

Máme skvělého trenéra

Jaroslav Odvárka žďárská děvčata vede už od dětství. „Měl velkou radost, on je výborný trenér. Všechno, co umíme, to nás naučil on.“ Paní profesorka Markéta Pohanková také upozornila na to, že byla pouze vedoucí týmu. „Je to školní soutěž, já to jen zařizuju a organizuji. Jde to po linii školy. Nejsem trenér, to rozhodně ne.“

Na dvoudenním Mistrovství České republiky v basketbalu 3x3 v Jindřichově Hradci dívky suverénně vyhrály. Nezaskočily je ani strakonické basketbalistky. V některých týmech na palubovku nastoupily dokonce reprezentantky. „Měly jsme jednoduchou skupinu. Na ty těžší týmy jsme narazily až dál. My jsme se s nima porvaly, protože jsme se jich nelekly, i když byly větší. Prostě jsme je rozdrtily,“ vypráví Zuzka.

Před odjezdem do Číny vedoucí výpravy maturovala třída

Paní profesorka doplňuje, proč holky uspěly. „Ostatní týmy měly třeba jednu hráčku výrazně lepší než ostatní, ale naše holky byly vyrovnané, vždy se plnohodnotně zastoupily, takže ani střídání nebylo na kvalitě hry znát. A díky tomu vyhrály. Šly do toho po hlavě a po semifinále možná dokonce s tou Čínou počítaly.“

Dny před odletem byly velice hektické, díky tomu paní profesorka Markéta Pohanková neprožívala cestovní horečku. „Maturovala mi pár dnů před odletem třída, tak jsem se nestihla ani bát. Cesta proběhla hladce. Mezipřistání v Helsinkách a přílet do Číny byl v pořádku.“

První cesta, kterou pro účastníky mistrovství čínští organizátoři připravili, byla Velká čínská zeď. „Je krásná, ale byl velký smog, není z ní vidět tak, jako na obrázcích v průvodcích. Taky je hrozně do kopce, jsou tam obrovské schody, na které jsme musely po čtyřech,“ vzpomínají Lucie Kopicová a Zuzna Holéczyová.

Čínské buchty nejsou dobré

Navštívily Zakázané město, ochutnaly místní kuchyni: „Já jedla hlavně kuřecí, teda doufám, že to bylo kuřecí. Psali to tam, tak jim věřím. Ale rozhodně ne buchty. Ty jejich jsou divné, chutnají sladko-slaně. Zlatá česká buchta,“ směje se Zuzka.

V Číně zatančily polku v horáckém kroji

V rámci pětidenního nabitého programu stihly také společně s chlapeckým týmem z Brna reprezentovat Kraj Vysočina a Jihomoravský kraj a pochopitelně Českou republiku. „V rámci Večera národů jsme měli stánek, kde jsme nabízeli hořické trubičky, lázeňské oplatky a rozlévali jsme becherovku.“

Během prezentace společně s chlapeckým týmem zatančili polku a mazurku v horáckých krojích. „Všem se to moc líbilo. Písničku jsme měly připravenou z domu, ale nazkoušeli jsme to s kluky až na místě. Na chodbě hotelu. Oni už měli naštěstí po tanečních, tak to šlo,“ vzpomínají díky.

Celosvětový turnaj se koná jednou za dva roky a pořádá ho Mezinárodní federace školního sportu (ISF). Domácí mistrovství organizovala Asociace školních sportovních klubů České republiky (AŠSK)

autor: Tamara Pecková
Spustit audio