Rakovina plic nemá v raných stádiích příznaky, kuřáci nad 55 let se můžou přihlásit do preventivního programu

8. červenec 2024

Podle dat Českého statistického úřadu se v České republice ročně objevuje přibližně 6800 nových případů rakoviny plic, z toho 60% připadá na muže a 40% na ženy. Na Vysočině je to kolem 310 případů ročně.

„Rakovina plic je zákeřné onemocnění, které často nemá v raných stádiích žádné příznaky. Pravidelné kontroly a včasný záchyt mohou výrazně zvýšit šance na přežití,“ vysvětluje primář plicního oddělení jihlavské nemocnice Jiří Pejchal.

Aktivní kuřáci se můžou s pomocí svého praktického lékaře už od roku 2022 zapojit do preventivního programu, který už oslovil 16 tisíc pacientů po celé republice. „Cílem je zachytit rakovinu plic v raném stádiu, kdy je šance na úspěšnou léčbu největší,“ říká primář Pejchal.

Program je zaměřený na kuřáky ve věku od 55 do 74 let, kteří vykouřili za svůj život alespoň 20 balíčkoroků cigaret. „Pod balíčkorokem si můžeme představit jednu krabičku cigaret denně po dobu 20 let. Nebo deset cigaret denně po dobu 40 let,“ upřesňuje lékař.

Zapojení do programu je jednoduché. „Ideálně by měli zájemci kontaktovat svého praktického lékaře, který je zná nejlépe a může s nimi vyplnit vstupní dotazník. Lékař potom nasměruje pacienta na plicní vyšetření,“ popisuje proces Pejchal. Program je financován z prostředků zdravotního pojištění, takže pacienti neplatí žádné poplatky.

autoři: Ivana Wiesnerová , hoch
Spustit audio