Radek Jaroš: Slečno, já mám silikony, jak jste na tom vy?

11. červenec 2013

Hostem v Tandemu byl člověk, který říká, kde je vůle, tam je cesty. V horách nachází klid a ztracenou jistotu. Nejvyšší hory světa zdolává bez šerpů a kyslíkové pomoci. Až na jednu zdolal všechny osmitisícovky. Novoměstský horolezec Radek Jaroš.

Co dělá horolezec v létě? „Po mnoha letech, díky tomu problému, který mám z Annapurny s omrzlýma nohama, beru to z pozitivní stránky a po strašně dlouhý době si užívám léto jinak, než mrznutím v horách. Holky v bikinách jsou lepší než holky v burkách.“

Nejen pohledem na krásné ženy je horolezec živ. Do Jihlavy z Nového Města na Moravě v rámci letní přípravy na výstup na K2 přijel na kole. Kamarádi mu před několika dny postavili na zahradě šestimetrovou lezeckou stěnu. „Začnu trénovat i to skalní lezení, ale tady bude asi největší ústup z výkonnosti. Tam se stojí hodně na předku nohy,“ uvažoval Radek Jaroš.

Jak to je s jeho prsty? „Ještě to není úplně odladěný, trápí mě jedinej přeživší zdravej prst na levé noze, který možná, až budu mít čas se zastavit, si ho možná budu muset nechat uříznout, protože teď překáží. Změna stability tam je. Levou nohu na došlap mám minimálně o centimetr kratší, a i když to není při normální chůzi vidět, tak se přenáší do pravé nohy. Zatím mě bolí zadní stehenní sval a hýžďový sval. Není to ono. Padesát let jsem chodil jinak a tělo to pozná.“

Radek Jaroš a Jan Trávníček před Annapurnou

V současné době s firmou, která ho o obouvá, společně vymýšlí a vyvíjí typ boty, která by se dala v osmi tisících metrech v kritických chvílích vytopit.

„Snažíme se tam zabudovat odporový vytápění, aby v těch kritických chvílích se to dalo na nějakou chvilkou zapnout. Je to složitý, dotáhnout dráty, aby to neutlačovalo nohu, aby ta baterie něco vydržela, když je tam mínus čtyřicet.“Přemýšlí se i o běžeckých botách, pravděpodobně do špic bot vyrobí speciální vycpávku, která nahradí chybějící prsty. „Jeden čas se dokonce uvažovalo o silikonových náhradách. To mě strašně bavilo, to jsem si už představoval ty seznamovačky na baru: ´slečno já mám silikony, jak jste na to vy?´, ale tahle možnost šla bohužel stranou, protože ty dva prsty na levý noze jsou tak krátký, že to tam nejde uchytit i kvůli akumulaci tepla by to nebylo možný,“ směje se Radek Jaroš.

Logo

V současné době se připravuje na cyklistický maratón. Z Aše v týmu několika cyklistů pojede přes Českou republiku, Slovensko až k Užhorodu a zpět do Prahy. Celá cesta se musí vejít do 111 hodin. Součástí týmu je i handicapovaný sportovec, ale rozhodně to není Radek Jaroš. „Já jsem tak někde ne pomezí,“ směje se Radek Jaroš.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio