Radek Chládek: Když se o svůj oblek dobře staráte, vaši péči vám vrátí

26. září 2014

Každý muž by měl mít dokonale padnoucí oblek. V jeho šatníku by neměla chybět kvalitní košile, kravata a dnes také motýlek. Ten se zase vrací do módy. Takovým doporučením začal Host Dobrého dopoledne páteční rozhovor. Radek Chládek, výrobně obchodní ředitel oděvní družstvo Vývoj Třešť, radil, jak by si muži měli vybrat dobře padnoucí oblek.

Mezi mladými muži letí slim fit střihy. „Jsou hodně žádané. Je to užší střih, člověk se v obleku cítí trošku stísněně, ale na druhou stranu vypadá cool a trendy. Mladí zákazníci takové obleky opravdu vyžadují. Musí to mít úzkou fazonu, ale pozor módní je rozšířená klopa. A nebojte, rozhodně takový oblek neoblékáte vleže,“ směje se Radek Chládek ve skvěle padnoucím obleku.

Rostoucí břicho zakryjí dva knoflíky

Co zakryje rostoucí bříško? „Vhodný střih, střihem saka schováte hodně, ne všechno, ale dost. Důležité je, jestli je na dva knoflíky, na tři knoflíky. Jestli má sako správnou délku rukávu, správnou délku saka. Je dobrá i košile na míru, která mu skvěle padne.“

Břicho schováte sakem na dva knoflíky. Důležitá je tmavá barva, zkrácený rukáv. „Aby to muže protáhlo. Větší zadek schová sako bez rozparků nebo se středovým rozparkem. Dva rozparky se na větším zadku rozevřou a tvoří postavu kačera,“ upozorňuje Radek Chládek.

Zpod saka musí vždy koukat rukáv košile

Do obleku patří vždy košile s dlouhým rukávem, délka košilových rukávů končí u kořene palce a délka rukávu saka je kratší o centimetr až centimetr a půl. „Manžeta musí vylézat ven. To je to první, co na muži uvidíte. Důležité je si oblek vyzkoušet. Sako zkoušejte na košili, kterou do něj budete nosit.“

Zákazník by při zkoušení obleku měl stát v klidu, přirozeně. „Zkusit pohyb, ruce před sebe. Oblek nesmí nikde táhnout, omezovat. Je dobré si sednout, v obleku se trochu projít. Rozhodně nedoporučuji zvedat ruce, jako když jedete v tramvaji, to naši zákazníci dělají. Ale takový pohyb v obleku v životě dělat nebudete,“ usmívá se Radek Chládek.

O oblek se musíte starat!

Při koupi obleku, ať už zakázkového nebo konfekčního, je dobré udělat čas. Radek Chládek radí vzít s sebou třeba partnerku a nikam nespěchat.

Materiály třešťský Vývoj nakupuje ve Francii a Itálii. „Když materiál nosím, musí zůstat tvarově stálý, musí se vrátit do původního stavu. Když v obleku strávíte 8 hodin v zaměstnání, musíte oblek nechat vyvěsit, nechat ho před tou skříní. Je to přírodní materiál, je potřeba o oblek pečovat a on vám to potom vrátí. Vrátí vám to tak, že v něm vypadáte pořád tak, jako když jste si ten oblek právě koupili.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio