Rada kavárníka: Voda na kávu musí být převařená a trochu vystydnout
Takzvaný turek pořád patří mezi nejoblíbenější způsob pití kávy u nás. Jak si ale černý nápoj ještě vylepšit? V Tandemu radil jihlavský kavárník Petr Bumbálek.
První rada: Vodu na kávu nechte přejít varem a pak musí zchladnout na cca 87 stupňů. Příliš horká voda totiž hned začne uvolňovat silice a škodí to pak chuti nápoje.
Druhá rada: Před každým vařením je nejlepší si zrníčka doma umlet. Když si koupíme umletou, její vůně postupně slábne a zážitek nad hrníčkem není tak intenzivní. Nejlepší na mletí kávových zrn jsou mlýnky po babičce, protože se při nich kafe nezahřívá. Naopak nejhorší jsou staré součásti kuchyňských robotů, které ohřejí zrna a voňavé silice vyprchají.
Třetí rada: Pokud si kupujete větší balení kávy, dávejte ho do ledničky. Chlad způsobí, že aroma déle vydrží. A nejlepší nádobou jsou šroubovací sklenice, ze které neunikne ani kapička vůně.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...
Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka
3 x Hurvínkovy příhody
„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka