Půjčky na vánoční dárky patří do kategorie špatných dluhů

6. prosinec 2023

Půjčky na dárky jsou založené na našich emocích. Půjčené finance většinou padnou na spotřební zboží a řada dlužníků část útraty vynaloží také na dekorace a jídlo, které k Vánocům neodmyslitelně patří. Tyto půjčky patří do kategorie špatných dluhů. 

Celé Vánoce jsou vystavěné na komerci, na tlaku sociálních sítí, médií a očekávání společnosti. „A já ve své praxi vidím prakticky denně, jaký obrovský rozdíl je mezi racionálním uvažováním a jednáním nebo rozhodováním na základě emocí,“ říká právnička Miroslava Zápotočná.

Emoce se na nás v předvánočním čase valí ze všech stran a v emocích jsme mnohem náchylnější na to sednout na lep výhodným a lákavým nabídkám různých úvěrových společností, které se třeba v televizi, když jsou reklamní bloky, tváří šťastně a jednoduše. „Protože mi nikdy nestihneme přečíst to, co je na té reklamě tím malinkatý písmem dole napsáno,“ vysvětluje Miroslava Zápotočná.

Pro některé jsou Vánoce skutečně nejkrásnějším časem v roce. Jiní ale naopak prožívají velký stres. A to i proto, že nemají peníze. Mnoho Čechů se pak kvůli dárkům klidně zadluží, a to nejenom malými částkami, ale mnohdy i částkami přesahujícími desítky tisíc korun.

„Zpočátku jsou to daleko nižší částky. Opravdu to můžou být i tisícové položky, tisícové úvěry a půjčky, které se ale postupně mohou vyšplhat mnohonásobně. A to je právě to největší riziko. To riziko spočívá v těch obchodních podmínkách, v tom, jaké tam máme smluvní pokuty, úroky z prodlení, poplatky za jeden den, nezaplacení nebo opoždění se splátkou a podobně,“ varuje právnička.

Spustit audio