Psy v útulku ve Žďáře nad Sázavou chrání před mrazem husté kožichy, sláma v boudě a kvalitní krmivo

I teď v zimě a aktuálně i v silných mrazech žijí v útulcích v našem kraji opuštění psi. Český rozhlas se snaží jim pomáhat.

Dnes se podíváme do zařízení ve Žďáře nad Sázavou, kde už dva měsíce žije kříženka Bela.

„Toulala se po lesích, až doběhla do jedné vesnice, a pan starosta nám ji dovezl,“ představuje asi rok a půlletou kříženku vlčáka provozovatelka útulku Hana Janáčková. Bela je zcela zdravá. „Zdravé zoubky, nekastrovaná, je středního vzrůstu.“ doplňuje.

Podle její povahy a chování je možné usoudit, že nebyla týraná. „Touží po domově, touží po pánovi, jako každý pejsek,“ říká s úsměvem Hana Janáčková. Pro Belu by samozřejmě byl nejvhodnější hodný pán s domkem a zahrádkou, protože ale není moc velká, zvládne i pobyt v bytě.

Psi dostávají v zimě granule s masovými konzervami. Musí mít vlažnou vodu

Ve žďárském útulku teď aktuálně žijí čtyři psi. Jsou umístění v ohradách s boudami, ale mrazem v žádném případě netrpí. „Máme tu pejsky s hustejma kožíškama, mají hodně slámy v boudičkách,“ říká Hana Janáčková s tím, že psy postupně berou i do vyhřáté provozní místnosti. Samozřejmostí je vlažná voda na pití a vydatnější krmení. „Granule jim dáváme kvalitnější, do toho jim mícháme konzervy masový. Dostali jsme je od hodnejch lidí k Vánocům,“ říká provozovatelka útulku.