Psů je u nás tolik, že hotel pro psy nemusí fungovat jen o prázdninách

15. květen 2019

Češi milují psy. Téměř polovina domácností u nás má jednoho nebo více psů, dohromady jich jsou přes dva milióny.

Když se ale chceme vydat na pár dní někam, kam to se psem nejde, je potřeba sehnat pro našeho miláčka hlídání. Jeden z hotelů pro psy se nachází v Břevnici nedaleko Havlíčkova Brodu. O pejsky se v něm stará Jana Voháňková.

Očkování a oblíbená hračka

Psa stačí přivézt s očkovacím průkazem, nějakou oblíbenou hračkou a jídlem, na které je zvyklý, ale není to podmínkou. Na recepci se vypíše protokol, a pak už si pejska odvádí Jana Voháňková do kotce. Řada jich je venku, další jsou uvnitř domu, protože každý pes je z domu zvyklý na něco jiného.

Hotel pro psy je sice nejobsazenější v době dovolených a letních prázdnin, ale během roku tu rozhodně prázdno nebývá. „Psi jsou pořád, dneska už je taková doba, že to člověka uživí i mimo sezónu,“ směje se hoteliérka pro psy. „Někdy bývá venku i třicet psů, to je potom rámus, když k za nimi někdo přijde.“

Nejdřív psy hlídala pro přátele

„Vždycky jsem měla psy a měla jsem v domě i hodně místa, k tomu spoustu známých, kteří to věděli, tak se mě ptali, jestli bych nepohlídala. A ti řekli známým, a ti pak zase známým, takže se to nabalovalo, a tak jsem stavěla jeden kotec za druhým,“ vzpomíná s úsměvem na začátek podnikání. „Dnes se sem vejde až čtyřicet psů, ale to už je opravdu hraniční počet, to jsme jako kouzelný domeček, kde z každého okýnka, komína a větracího otvoru kouká pejsek.“

V sezóně je dobrá každá ruka navíc. „Mám zaměstnance, je to ideální, když nás tady je šest, že se střídáme ve třech směnách po dvou. Není to moc výdělečné, tak zaměstnáváme zdravotně postižené, ale musí mít takové postižení, které mu umožňuje, aby se staral o zvířata. Když přijdete ráno do práce a tady se raduje deset psů, že jste přišel, tak je to dobré i pro ně,“ říká Jana Voháňková.

Babička nemá čas

Největší nevýhodou této práce je to, že je člověk zaměstnaný celé prázdniny. Jana Voháňková už je babičkou, a právě to je problém, přiznává: „Když přijede vnouče na prázdniny, nemůže k babičce, protože babička nemá čas. Ale mě to vždycky bavilo, kdyby to člověka nebavilo, tak by to dělat nemohl,“ uzavírá majitelka psího hotelu Maxx.

Spustit audio