První rádia byla pro obyčejné lidi velmi drahá, sami si stavěli krystalky

18. květen 2023

18. května 2023 uplynulo přesně 100 let od prvního vysílání Českého rozhlasu. Možná je to dobrá příležitost zavzpomínat, na jakém přístroji jsme my, naši rodiče a prarodiče rozhlas poslouchali. Pěkně pohromadě jsme je našli v muzeu Tesla v Třešti na Jihlavsku.

"Sbíráme značku Tesla, ale máme tady i přístroje starší, které se vyráběly před válkou," říká provozovatel Muzea Tesla v Třešti Jiří Šťastný. První vysílání Českého rozhlasu lidé poslouchali na přístrojích, které v Československu vyráběly pobočky zahraničních firem, například Philips nebo Telefunken. Tato rádia byla ale pro obyčejné lidi velmi drahá. "Stavěli si různé krystalky a podobné přístroje  se sluchátky," dodává.

První výrobky Tesly už byly pro běžného občana dostupné. "Talisman 305 U, to je jedno z nejstarších rádií pod značkou Tesla. Byly na svou dobu levné a spolehlivé," říká Jiří Šťastný a ukazuje na bakelitový přístroj.

Prodávaly se ale i velké hudební skříně, které kombinovaly rádio s gramofonem, a později magnetofonem. Přístroje ze začátku šedesátých let už si pamatují mnozí z nás. Byly to dřevěné bedýnky s velkou stupnicí, na které posluchači ladili stanice. "Je osazená jednotlivými názvy vysílačů," upřesňuje Jiří Šťastný. 

S přechodem z elektronek na polovodiče se rádia mohla zmenšovat. S takzvaných tranzistoráků se staly předměty, které se převážely na chaty, nosily na pláže, a vešly se třeba i do kapsy. Na stupnici posluchači ladili střední, krátké a dlouhé vlny. 

Spustit audio

Související