První divadelní sezona byla hektická, ale snad povedená, říká ředitel Horáckého Remiáš

2. září 2016

Ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš si divadelní prázdniny moc neužil. „Myslím, že pro mě je to jenom pojem. Skoro celé léto jsem strávil v divadle. Řešili se organizační věci, věnovali jsme se přípravě budovy a dělali na věcech, které byly nutné dotáhnout. Dokonce jsem mohl přiložit ruku k dílu, byl jsem rád. Moje pozice je psychicky náročná, je příjemné odpočinout si u fyzické práce,“ vyprávěl v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Ředitel Horáckého divadla Ondrej Remiáš vymaloval jednu stěnu své ředitelské pracovny. „Je příjemné, když je vaše práce hned vidět,“ smál se.

První sezona byla z mého pohledu povedená

Jak hodnotí svoji první divadelní sezonu v ředitelské roli? „Z mého pohledu byla povedená, i když to musí posoudit jiní. Bylo to hektické, podařila se spousta věcí, i takové, které před tím v divadle nefungovaly. Byli jsme v zahraničí, začali jsme se věnovat práci s mládeží, měli jsme krásných sedm premiér. Jsem spokojený, i když to vše je práce na dlouho.“

Jako nový ředitel zažil výměnu uměleckého šéfa. „To bylo hodně náročné, naštěstí bývalá umělecká šéfka Kateřina Dušková zůstává v divadle jako kmenová režisérka, kontinuita práce díky tomu nebyla přerušena. Nastupující šéf měl v Kateřině oporu. Myslím, že diváci si ani nevšimli, že se v divadle taková věc odehrála. Pavel Šimák je osobnost, která je známá i z televize, momentálně je v divadle a jede naplno. Taky neměl prázdniny,“ usmál se Ondrej Remiáš.

Od října se rodiny s dětmi mohou těšit na nedělní pohádky

A jaké novinky na 77. divadelní sezonu vedení divadla chystá? „Velmi mě těší, že se mi podařily prosadit nedělní pohádky. Vždy první neděli v měsíci budeme hrát rodinnou pohádku. V říjnu startujeme a myslím, že první představení je vyprodané.“

Další novinkou bude balet. Zkrátka žánry, které osazenstvo Horáckého divadla není schopno nastudovat. „Pohybové umění. Máme dvě představení. Slovenské Divadlo tance přiveze představení Carmen, to režíroval Ján Ďurovčík. Další soubor, který se na prknech Horáckého divadla představí, je Pražský komorní balet.“

Výchova mladého publika. Letos začne naostro

Ondrej Remiáš prosadil systém internetového předprodeje vstupenek, také platbu platebními kartami. „Prosím o trpělivost, má to svoje mouchy. Pro mě je to dorovnání standardu v divadlech. Už se to dokončuje. Není složité takovou věc prosadit, ale opravdu ji spustit. Je to náročné, ale vím, že to zvládneme,“ vyprávěl Ondrej Remiáš.

Jedna z věcí, kterou chtěl při vstupu do funkce ředitele změnit, byla výchova mladého publika. „Máme připravenu koncepci, která je dlouhodobá. Intenzivně s ní začneme tuto sezonu, i když už v minulé byly náznaky. Na mysli mám netradičně provedené představení Romeo a Julie, bylo směřované na mladého diváka a ten efekt tam byl.“

Knížka o divadle pro prvňáčky a druháčky už je skoro připravená

Další součástí výchovy mladšího diváka je program zaměřený na prvňáčky a druháčky na základních školách. „Každý diváček od nás dostane unikátní knížku o divadle, ve kterém jsou vysvětleny hravou formou základní divadelní pojmy. Ta knížka je v konečné fázi, společně ji dokončujeme,“ vypráví Ondrej Remiáš.

Tohle všechno jsou podle něj ale vedlejší aktivity, to hlavní se bude odehrávat na velké a malé scéně divadla. „Na letošní sezonu připravujeme šest velkých premiér, na malé scéně dvě premiéry. První je Woody Alllen Sex noci svatojánské. Na druhé už se intenzivně pracuje. Jedná se o muzikál, je to celosouborovka Adéla ještě nevečeřela. V tomto představení se vrátí do Jihlavy tramvaj,“ prozrazuje jeden z detailů připravovaného představení ředitel divadla.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio