Průměrný výnos, dobrá kvalita. Zemědělci na Vysočině sbírají brambory

9. září 2020 06:00

Silnice Vysočiny křižují traktory s valníky plně naloženými bramborami. Sklizeň v nejvýznamnější bramborářské oblasti v zemi začala.

Bude letos po předchozích hubených letech úroda konečně lepší? Před rokem se brambory na Vysočinu musely dovážet z Francie. Mohlo za to sucho a následná neúroda. I proto pěstitelé v kraji letos vkládali velké naděje do srážkově bohatého počasí.

„Musíme co nejvíc vybrat, pak to půjde rovnou do vaku,“ říká paní Alena, toho času na bramborovém kombajnu na poli poblíž Pacova.

Průměrná úroda

Brambory potřebují při svém růstu vodu. Letos hodně pršelo, i přesto je na Pacovsku odrůda průměrná, říká ředitel podniku Selekta Pacov Petr Laštovička. „Máme sklizenou asi třetinu ploch a odrůda je spíš průměrná. Brambory nasadily méně hlíz pod trsem, ale je velmi dobrá kvalita.“

„Konzumenti se mohou těšit na brambory vysoké kvality, nebudou šednout po uvaření,“ dodal bramborář.

Třídění, skladování

Brambory od kombajnu putují do pacovské bramborárny, kde se nejprve třídí a dále zbavují hlíny. „Něco neumí odtřídit ten stroj, musíme to tady udělat.“

Dále končí v tunových žocích nebo obřích bednách a potom v klimatizovaných prostorách čekají na cestu ke spotřebiteli. Distribuce probíhá až do května následujícího roku.

autoři: Milan Soldán , mik
Spustit audio

Související