Vysočina má nejhorší občanskou vybavenost v celé zemi. Na konci je Pelhřimovsko

20. srpen 2020 16:00

Vysočina má podle průzkumu nejmenší občanskou vybavenost v obcích pod deset tisíc obyvatel. Rozdíl je ale v malých vesničkách a menších městech.

Zatímco se v malých vesničkách třeba obchod neuživí, menší města mají obchodů dostatek a často i supermarket.

V průzkumu, který organizovalo Sdružení místních samospráv (SMS), nejhůře dopadlo Pelhřimovsko. SMS sledovalo celkem 14 kritérií - například dostupnost obchodů, školy nebo lékárny. Kraj Vysočina si vedl mezi všemi regiony nejhůř. Obce v kraji splňují v průměru pět kritérií ze čtrnácti.

Čelistná na Pelhřimovsku

V Čelistné na Pelhřimovsku není ani obchod, ani hospoda. Někoho z necelé stovky obyvatel se proto pokoušíme zastihnout alespoň u rybníka na návsi.

„My tu jsme jenom přes léto, pro ty starší lidi, kteří nemají se jak dopravit na nákup, aspoň je dobrý, že je tu pekařovna, že pečivo tady mají, my si pro to dojedeme,“ říká oslovená paní. Podobně se k absenci obchodu v obci staví i nezávislý starosta Čelistné Luboš Kumžák: „Obchod tady byl, ale ten bohužel se neuživí, jsme malá obec.“

Naprostá většina ze zhruba stovky obyvatel Čelistné jezdí na nákupy do nedalekého Pelhřimova. A za kulturou chodí tak maximálně na místní hřiště. „Aby se lidi sešli, byly tady plesy, ale pak přestali chodit, tak se to muselo zrušit.“

Preferují spíše služby než obchod a hospodu

Podle Luboše Kumžáka jsou ale v obci o takové velikosti obchod nebo restaurace zbytečné. Uvítal by spíš zlepšení jiných služeb – třeba pokrytí telefonními operátory.

„Internet, vyšší rychlost tady chybí a signál telefonní, ten je tady slabý hodně, protože jsme v údolí, ale jestli by to někdo posílil, ptali jsme se na to a že ne, že jsme malá obec a to se nevyplatí.“

Horní Cerekev

Přesouváme se do 15 kilometrů vzdálené Horní Cerekve. Město s 1800 obyvateli má sice dost obchodů, dlouho ho ale trápil nedostatek lékařů. A teď i nedostatek bytů a pozemků pro nové zájemce. Místní si ale nestěžují. „Obchodů je tu dost, teď otevřou ještě jeden nový. Zubaře tu máme,“ řekla paní na náměstí.

Ze studie ministerstva pro místní rozvoj vyplývá, že právě Pelhřimovsko je co do občanské vybavenosti vůbec nejhorším okresem v zemi. Stát chce právě do takových oblastí víc investovat.

Například v programu Podpora rozvoje regionů už ministerstvo navýšilo rozpočet na 4,3 miliardy korun. Mimo jiné i kvůli investicím souvisejícím s koronavirovou pandemií.

autoři: Tereza Pešoutová , mik
Spustit audio

Související