Provazník Huber z Jihlavy žádal ďábla o bohatství. Dopis dodnes leží v archivu

O některých dávných pověstech si můžeme říkat: Kdoví, co je na tom pravdy? Po jiných ale zůstaly písemné doklady podložené jmény skutečných osob. Je to i případ dopisu ďáblovi, který leží v jihlavském archivu.

"Dopis vznikl v roce 1591 v čase, kdy Jihlava byla luteránská. Napsal ho mistr provazník Augustin Huber," říká jihlavský průvodce Marek Skřivánek. Onen provazník neměl dobrou pověst, a v době, kdy dopis napsal, seděl ve vězení na radnici, protože dlužil peníze. Zřejmě šlo o dluhy ze sázek. Huber byl totiž pijan, rváč a hráč v kostky. Ve vězení se náhodou dostal ke knize o Faustovi. "Inspiroval ho k tomu, když se mu nedaří, aby se Boha zřekl, a přihlásil se k ďáblovi," dodává průvodce.

Augustin Huber se nepolepšil, a nakonec stejně skončil na popravišti u Jánského kostelíka v Jihlavě

Na zadní straně dopisu, který Huber i podepsal, je uvedena i adresa. "On říká: Pane nejmocnější, Lucifere, princi orientu, vládce od západu k východu. Adresa je napsána: V Pekle," čte Marek Skřivánek. Augustin Huber ďábla žádá, aby mu třicet čtyři let sloužil a udělal ho nejbohatším v Jihlavě. Za to si pak může odnést jeho duši do Pekla.

Dopis poslal Huber tak, že ho položil pod talíř na okno. Našla ho služebná a postupně se dostal do rukou kazatele, který ho odnesl na radnici. Žádal tam pro provazníka tvrdý trest. Radní se pro radu obrátili na německou teologickou univerzitu. Odtud přišel návrh na poměrně mírný trest. "Tři neděle po sobě měl stát před kostelem jako kajícník a prosit lidi o odpuštění," říká Marek Skřivánek. Huber se ale nepolepšil, a nakonec stejně skončil na popravišti u Jánského kostelíka v Jihlavě.

Spustit audio