Profesionální barman: Už nepijeme všechno, co teče, naučili jsme se pít kvalitní drinky
Jsou Češi schopni vypít všechno, co teče? Podle profesionálního barmana Ondřeje Cempírka už to tam není.
„Myslím, že si lidé stále častěji vybírají kvalitní pití, kvalitní drinky, i když netvrdím, že je to tak úplně všude,“ řekl Jirkovi Doležalovi.
Každý barman chce své konzumenty zaujmout. „Používají se různé věci, které možná kdekoho překvapí. Třeba želatina. Namíchám například Cuba libre a dám ho zákazníkovi v podobě velké želatinové koule. Kousne do ní a do pusy mu vyteče koktejl.“
I přesto musí zůstat receptura samotného nápoje tak, jak je daná. „Existuje mezinárodní barmanská asociace IBA a ta má zapsaných asi 80 koktejlů, které by se ve všech barech měly připravovat stejným způsobem. To je klasika, kterou lidé znají.“
Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.
Nejposlouchanější
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.