Profesionální barman: Už nepijeme všechno, co teče, naučili jsme se pít kvalitní drinky
Jsou Češi schopni vypít všechno, co teče? Podle profesionálního barmana Ondřeje Cempírka už to tam není.
„Myslím, že si lidé stále častěji vybírají kvalitní pití, kvalitní drinky, i když netvrdím, že je to tak úplně všude,“ řekl Jirkovi Doležalovi.
Každý barman chce své konzumenty zaujmout. „Používají se různé věci, které možná kdekoho překvapí. Třeba želatina. Namíchám například Cuba libre a dám ho zákazníkovi v podobě velké želatinové koule. Kousne do ní a do pusy mu vyteče koktejl.“
I přesto musí zůstat receptura samotného nápoje tak, jak je daná. „Existuje mezinárodní barmanská asociace IBA a ta má zapsaných asi 80 koktejlů, které by se ve všech barech měly připravovat stejným způsobem. To je klasika, kterou lidé znají.“
Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.