Profesionální barman: Už nepijeme všechno, co teče, naučili jsme se pít kvalitní drinky

9. září 2020

Největší audioportál na českém internetu

Ondřej Cempírek, barman | Foto: Milan Kopecký, Český rozhlas

Jsou Češi schopni vypít všechno, co teče? Podle profesionálního barmana Ondřeje Cempírka už to tam není.

„Myslím, že si lidé stále častěji vybírají kvalitní pití, kvalitní drinky, i když netvrdím, že je to tak úplně všude,“ řekl Jirkovi Doležalovi.

Každý barman chce své konzumenty zaujmout. „Používají se různé věci, které možná kdekoho překvapí. Třeba želatina. Namíchám například Cuba libre a dám ho zákazníkovi v podobě velké želatinové koule. Kousne do ní a do pusy mu vyteče koktejl.“

I přesto musí zůstat receptura samotného nápoje tak, jak je daná. „Existuje mezinárodní barmanská asociace IBA a ta má zapsaných asi 80 koktejlů, které by se ve všech barech měly připravovat stejným způsobem. To je klasika, kterou lidé znají.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Jirka Doležal

Nejposlouchanější

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.