Profesionální barman: Už nepijeme všechno, co teče, naučili jsme se pít kvalitní drinky

9. září 2020
Podcasty, rozhovory, příběhy Další podcasty, rozhovory a příběhy Ondřej Cempírek, barman

Jsou Češi schopni vypít všechno, co teče? Podle profesionálního barmana Ondřeje Cempírka už to tam není.

„Myslím, že si lidé stále častěji vybírají kvalitní pití, kvalitní drinky, i když netvrdím, že je to tak úplně všude,“ řekl Jirkovi Doležalovi.

Každý barman chce své konzumenty zaujmout. „Používají se různé věci, které možná kdekoho překvapí. Třeba želatina. Namíchám například Cuba libre a dám ho zákazníkovi v podobě velké želatinové koule. Kousne do ní a do pusy mu vyteče koktejl.“

I přesto musí zůstat receptura samotného nápoje tak, jak je daná. „Existuje mezinárodní barmanská asociace IBA a ta má zapsaných asi 80 koktejlů, které by se ve všech barech měly připravovat stejným způsobem. To je klasika, kterou lidé znají.“

Celý rozhovor si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: Jirka Doležal | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio