Přirozený talent umět hrát šipky je v každém. Je to jenom o tom, jak člověk cítí vzdálenost

11. leden 2018

Šipky nejsou příliš fyzicky náročný sport. Jediné, co musíte mít stoprocentně v pořádku, jsou záda. „Když vás záda bolí, tak se moc hrát nedá. To je největší problém, protože se u toho stojí. Vím to z vlastní zkušenosti. Při bolestech zad v šipkovém předklonu moc dobrý výkon nepředvedete,“ vyprávěl Milan Netolický z Unie šipkových organizací, který má na starost hned dva kraje. Pardubický a Vysočinu.

Podle Milana Netolického hraje v šipkách velkou roli psychika. „Každý zkušený šipkař řekne, že psychika udělá strašně moc. Někdo tvrdí, že to je až 90 procent výkonu. Já to tak nevnímám. Podle mě nervozitou netrpí začínající šipkaři. Postupem času, kdy dosahují lepší a lepší výsledky, začne ten červíček pochybnosti hlodat. Mají na dosah vítězství a najednou se sami sebe zeptají: a co když nevyhraju? A přestane se jim dařit.“

Když začne šipkař pochybovat, zradí ho ruka

Šipkař začátečník dělá podle Netolického obrovské pokroky. „Jdou nahoru, křivka zlepšení jde nahoru a pak se to najednou zastaví. Pokud je závodník talentovaný, tak se pak diví, že mu to přestane jít, i otrkanější závodníci závod pokazí. Když člověk začne pochybovat, zkrátka se začne klepat ruka.“

Milan Netolický bude letos šipky házet už 21 let, začínal v hospůdce s přáteli a vlastně jenom díky tomu, že tam naistalovali elektronické šipky. „Ze srandy jsme si šli hodit, jeden den, druhý den, zjistili jsme, že nás to strašně baví. Shodou okolností tehdy začínaly ligové soutěže, tak jsem v únoru v roce 1997 přihlašoval šest týmů,“ vzpomíná na start své šipkařské kariéry Netolický.

Najednou ztratí pojem o vzdálenosti terče a nemůžou se trefit

Přirozený talent na šipky je v každém. Je to jenom o tom, jak člověk cítí vzdálenost. „Znám šipkaře, kteří hrají deset let a najednou ztratí pojem o vzdálenosti terče a nemůžou se trefit. Já jsem to před pár lety zažil, najednou jsem se nemohl trefit. Bojoval jsem s tím tři měsíce. Zkoušíte to přeházet a nejde to. Pak mi jeden kamarád poradil, ať zkouším házet z menší vzdálenosti a postupně se vracím zpět na čáru. Trvalo to pár dní, než se to zlomilo,“ vysvětluje Milan Netolický.

Každý šipkař trénuje jinak, neexistuje univerzální návod, ale vždy se prý piluje zakončení. U disciplín 301 double out a 501 double out se totiž soutěžní kolo zavírá hodem do vnější části terče, do takzvaného doublu. „Nefunguje to tak, že by hráč na jednom tréninku házel jenom dvacítky. Navíc, každý hráč hází na jinou část terče. Všiml jsem si, že vyšší hráči hází do spodní části terče, do devatenáctky,“ vysvětluje Milan Netolický.

Taktika hraje při šipkách velmi důležitou roli

Při šipkách je velmi důležité počítání. „Trefit správný odhoz, když máte liché číslo, aby se hráč připravil na sudé číslo v terči, kterým se vždy musí zavřít. Ta taktika hraje důležitou roli. Na nejvyšší úrovni se hraje 501 double out. Mistrovství republiky se hraje ještě v cricketu. Při téhle hře se vyplňují políčka od patnáctky do dvacítky plus střed a vše třikrát, ale to jsou jen velmi stručná pravidla,“ upozorňuje Milan Netolický.

Šipkaři se rádi vrací do Žďáru nad Sázavou, kde v místním kulturním domě našli skvělé podmínky. „Už dvakrát jsme tam pořádali velké závody, na které se sjelo pět set závodníků. Letos se tam vrátíme znovu. Je to v centru republiky, tak se závodníci z Ostravy a Karlových Varů nemohou hádat, kdo to má dál,“ směje se Milan Netolický, zástupce Unie šipkových organizací pro Pardubický kraj a Vysočinu.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio