Příležitost ke snížení dluhů nabízí tzv. Milostivé léto. Akce potrvá až do konce ledna 2022

3. prosinec 2021 06:00

Do dluhových a občanských poraden na Vysočině v současnosti chodí desítky lidí, kteří se chtějí zbavit svých dluhů během tzv. Milostivého léta. Čas mají do 28. ledna.

Lidé, kteří dluží například státu, městům nebo příspěvkovým organizacím, dostali od 28. října jedinečnou šanci díky akci Milostivé léto svůj dluh umazat. V případě, že mají dluh u exekučních firem a uhradí jeho jistinu společně s poplatkem exekutorovi, Milostivé léto jim dává možnost zbavit se sankcí, které mohou i z drobného dluhu udělat dluh statisícový.

K akci se navíc kromě veřejnoprávních věřitelů přidaly také některé soukromé společnosti.

Stará půjčka

„Prostě nám doma zhasla lednice a potřeboval jsem novou, jenomže, kde na to vzít? Neměl jsem ani korunu, bída. Tak jsem si půjčil a pak jsem na to nějak zapomněl,“ vypráví osmačtyřicetiletý Lukáš z Liberce, který si půjčil 18 tisíc korun.

Dluh se mu ale postupně vyšplhal až na desetinásobek a on přestal splácet. To odborníci na Vysočině registrují trochu jiné spektrum nesplacených závazků.

„Tady ve Žďáře se nejčastěji setkávám s dluhy zdravotních pojišťoven a případně ještě dluhy České televize, nebo jsou to různé blokové pokuty městské policie a podobně.“ Šárku Lapčákovou z organizace Člověk v tísni poslední týdny v kanceláři navštěvují desítky lidí, kteří se chtějí zbavit prostřednictvím akce Milostivé léto svých dluhů nebo je minimálně tato možnost zaujala a chtějí se dozvědět víc.

Zbavit se dluhů…

„Účelem toho milostivého léta je zbavit se dluhů, u kterých to příslušenství neuvěřitelným způsobem narostlo. Lidi mají třeba dluhy několik desítek let. A ty dluhy se vyšplhají. Dám příklad z 50 tisíc je najednou na 800 tisíc. Pokud má ten člověk více takových dluhů, tak už je pro něj nemožné to do konce života uplatit. A právě proto je to milostivé léto, kdy člověk zaplatí ten původní dluh.“

Lidé se na Milostivé léto chodí ptát nejen ve Žďáře nad Sázavou, ale také do poraden v Třebíči nebo Jihlavě, potvrzuje ředitel jihlavské občanské poradny Karel Křivánek. Podle něj mají ale často zkreslené informace. „Občanská poradna je některými lidmi brána jako poslední místo obrany, není to o tom, že by přicházeli tedy automaticky. Ale tady v tomto případě sehrála velkou roli i media, která o tom informují Naším cílem je posoudit tu konkrétní situaci.“

Dlužím městu…

Poskytnout dlužníkům informace a upozornit je na milostivé léto se snaží i samotná města, u kterých mají lidé v součtu milionové dluhy. Třeba ekonomický odbor havlíčkobrodské radnice vytipoval dlužníky, u kterých existuje předpoklad, že by pohledávku mohli zaplatit a ty pak oslovil, říká vedoucí úseku místních poplatků a exekucí Libuše Dvořáková. „Psali jsme jim dopisy s podmínkami milostivého léta, abychom je na to upozornili a dali jim šanci tu částku zaplatit. Problém je někdy to, že dlužníci mají úřední adresu, tak si ten dopis nemusí převzít.“

Zaplatit jistinu dluhu včetně poplatku exekutorovi a zbavit se tak doprovodných sankcí se ale podle havlíčkobrodské radnice prozatím žádný z oslovených dlužníků nevydal. Čas na to mají do 28. ledna.

autoři: Patrik Salát , mik
Spustit audio

Související