Při úmrtí partnera se nedostanete k penězům na společném účtu

1. září 2017

Vztahy a peníze patří k často diskutovaným tématům a navíc z nich vzniká i řada problémů se složitým řešením. Mladí lidé dnes často žijí tzv. na psí knížku, manželství odkládají, přesto se často ocitají v situacích, kdy si musí na pořízení bydlení brát hypotéku. S finančním poradcem Josefem Šimonem jsme se bavili o možnostech, jak některé problémy eliminovat.

„Páry začínají řešit společné financování ve chvíli, kdy se tzv. nastěhují pod jednu střechu, tedy když začnete řešit společné bydlení a domácnost. Základem všeho je komunikace. Všechny války nebo neshody vznikají tím, že se lidé nedokážou dohodnout,“ popisuje nejčastější příčinu problémů Josef Šimon.

Společný účet je na zvážení

„Nedoporučoval bych tu věc, že hned jak se sestěhujeme do společné domácnosti, tak zrušíme svoje osobní účty a necháme si jenom jeden účet. I přesto, že jsou ti dva v manželském vztahu, tak pořád to jsou dvě osoby, pořád mají dvě rodná čísla, dvě občanky a pořád jsou zodpovědní sami za sebe. Může dojít například k úmrtí jednoho z partnerů a v takovém případě například správa sociálního zabezpečení pozastaví platbu důchodů a účet se také stává součástí dědického řízení,“ upozorňuje host na situaci, kdy se druhý z partnerů k penězům na společném účtu nedostane.

Obranou před dluhy partnera je předmanželská smlouva

„To může působit jako štít, kdy se domluvíte, zvláště v situaci, kdy opravdu máte nerovnocenné příjmy a kdy jeden z partnerů do vztahu vstupuje s opravdu vyšším majetkem, než ten druhý. Ale může to být i v dluzích,“ radí host, jak se chránit před dluhy partnera, o kterých nemáme ani tušení.

Mějte vždy finanční rezervu

Dostatečnou finanční rezervu si stanovíte tak, že svůj čistý měsíční příjem vynásobíte třemi. Nebo si spočítejte všechny svoje měsíční výdaje a veškeré náklady, které vynásobíte šesti. Dojdete k částce, kterou byste měli mít vždycky k dispozici, abyste byli schopní vyřešit nenadále finanční situace. Zároveň platí pravidlo, že 10 procent svého příjmu byste měli být schopní každý měsíc ušetřit.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.