Při opožděných platbách vám pojišťovna nemusí uhradit škodu

4. červenec 2017

Lidově řečeno pojistka na blbost. Tak se běžně říká pojištění, které například způsobíme svojí nedbalostí nebo neopatrností například zaměstnavateli. Jaké jsou podmínky takového pojištění a kdy byste měli zbystřit, přišel do Poradny Českého rozhlasu Vysočina říct finanční poradce Josef Šimon.

„Je to oficiálně pojištění odpovědnosti a je důležité říci, že to je odpovědnost, kterou mám vůči nějaké třetí osobě. Čili si nemůžu způsobit škodu sám sobě a pak si ji nechat proplatit,“ upozorňuje Josef Šimon.

Pojistku na blbosti uplatníte i mimo zaměstnání

Kryje i škody způsobené v běžném občanském životě nebo při podnikatelské činnosti. „V běžném občanském životě může nastat typická situace, že mám psa, ten někoho pokouše a ten, kdo byl pokousán, po mně požaduje náhradu škody, protože se s ránou nějakou dobu léčil, takže přišel o peníze ze zaměstnání, případně z toho měl i nějakou další újmu. Další typická škoda je, když v obchodě rozbiju nějakou drahou věc a samozřejmě ji musím zaplatit,“ popisuje host.

Při výkonu povolání má pojistka velký význam, když řídíte firemní auto

I když má zaměstnavatel sjednané povinné ručení, tak je téměř vždy nějaká spoluúčast. A právě tuto částku zaměstnavatelé nejčastěji požadují po svých zaměstnancích. Spoluúčast se přitom může vyšplhat do řádů desítek tisíc korun a u profesionálních řidičů, například kamionů, to může být ještě víc. Profesionální řidiči by tak pojistku na blbost určitě neměli podceňovat.

Pojistka na blbost chrání i řemeslníky

Řemeslník přijde do domácnosti něco opravovat, ať už je to voda, elektřina, vypadne mu z kapsy klíč, něco rozbije a už za to odpovídá. Ať už se jedná o jakoukoliv situaci, tak nezapomeňte pojistku včas platit. Pokud jsou platby opožděné nebo dokonce vznikl dluh, má pojišťovna právo krátit plnění nebo škodu vůbec neuhradit.

Spustit audio