Při odchytu hada je na každý metr jeho délky potřeba jeden člověk. S anakondami je to kvůli jejich válcovitému tělu ještě těžší

29. říjen 2023

Hady má rád málokdo. Většina lidí se jim raději vyhne. Nemají chloupky a nedají se pohladit. A anakonda proto, že je veliká, má pověst ještě horší.

Naplánovat odchyt hada trvá i několik týdnů. Podle bezpečnosti práce musí být na metr hada jeden člověk. Ale na anakondu, která má čtyři metry, musí být minimálně šest lidí.

„Hroznýš má klenutou hlavu a za ní místo, kde se dá chytit. Ale anakonda je jako jitrnice, strašně špatně se s ní manipuluje. Takže přenášení nebo vážení nepřipadá v úvahu. Jsme rádi, když ji chytneme, strčíme do ohromného pytle, zavážeme a necháme metr od výběhu, kde potřebujeme uklidit nebo něco jiného udělat. Pak ji vrátíme zpátky, pytel rozvážeme a ona sama vyleze,“ popisuje chovatelka Lubomíra Ševčíková.

Odchyt anakondy v jihlavské zoo

Odchyt nemají hadi rádi. „Dá se říct, že jsou naštvaní,“ směje se chovatelka jihlavské zoo.

Rozdíl je ale i v reakcích samců a samic. „Samci jsou většinou klidní, mírnější. Máme dva samce a ani s jedním není problém. Samice vydá za oba dva. Když nemá svůj den, tak nás z toho výběhu, kde jsou, vyžene,“ dodává Lubomíra Ševčíková svoji zkušenost.

Hadi poznají, když z nich máte strach. Když děláte neobvyklé pohyby. Když se chováte ve výběhu přirozeně, tak to berou jako denní rutinu a naše přítomnost jim nevadí.

autor: Simona Kubíčková
Spustit audio

Související