Při hudební výchově jsem jen otvíral pusu. Teď jsem na konzervatoři, přiznal Ondřej Slavičínský

30. listopad 2015

Mladý operní zpěvák Ondřej Slavičínský až do svých 13 let neměl k hudbě žádný vztah. „Hudební výchovu na škole bych raději neměl. Při zpívání jsem podváděl a jenom otevíral pusu. Potom mě jednou náhodou rodiče vzali do Prahy na muzikál. Ten mě doslova uchvátil,“ vyprávěl mladý host Regionu, který žije v Horní Cerekvi.

„Začal jsem zpívat muzikálové melodie, nejprve tajně ve sklepě domu. Potom jsem se přihlásil na Základní uměleckou školu do Jihlavy. Když mi moje profesorka Dana Fučíková řekla, že mě za dva roky připraví na konzervatoř, nevěřil jsem tomu,“ líčil Ondřej Slavičínský.

Ondřej Slavičínský vystoupí 6. prosince 2015 od 18 hodin v kulturním domě v Jihlavě na benefičním koncertu pro Policii ČR. „Loni jsme udělali koncert pro záchranáře a letos pro policisty. Ale není to jen pro Policii ČR, ale na konkrétní přístroj automatický externí defibrilátor, kterým potom bude pomáhat hlavně lidem. Takže nejde o koncert pro policii, ale pro všechny lidi,“ uvedl host.

Majitelé školených basů hrají záporné postavy

Mladík má hlas posazený hodně hluboko. „Ano mám bas, tedy nejhlubší mužský hlas. V opeře hrají takový zpěváci role záporných hrdinů - ďáblů, vrahů. To mi ale vyhovuje, protože v životě se snažím být kladným hrdinou a v té opeře se můžu vyřádit i v tom špatném,“ vyznal se Ondřej Slavičínský,

Určitě mu nebude dělat potíže vystupování dlouho do noci. „Když mám volno, vstávám kolem jedenácté hodiny. A spát chodím třeba o půl druhé v noci. Rozhodně nejsem ranní ptáče,“ řekl host Regionu.

Matematiku jsem nechtěl. Harmonie je horší

Na konzervatoři se posluchači neučí jen zpívat. „Máme pochopitelně i češtinu. Radost mi udělalo, že na konzervatoři není matematika, fyzika ani chemie. To jsem ještě nevěděl, že existuje harmonie. A ta je pro mě snad ještě horší,“ postěžoval si Ondřej Slavičínský.

Mezi mladými nemá opera dobré jméno

„Pro moje spolužáky na základní škole bylo docela nepochopitelné, že půjdu na konzervatoř na klasický zpěv. Mezi mladými není vážná hudba příliš populární. Když jdete na operu, o mladší ročníky tam skoro nezavadíte,“ konstatoval Ondřej Slavičínský, který by si rád ve svém životě zahrál roli Leporella v opeře Don Giovanni.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.