Při dlouhém cestování procvičujte nohy

13. říjen 2017

Pátek 13. prosince vyšel na Světový den trombózy. Proto jsme si do Poradny Českého rozhlasu Vysočina pozvali pana primáře Hematologie nemocnice v Pelhřimově Petra Kesslera.

„Trombóza je abnormální srážení krve v cévním řečišti. Důležitou vlastností krve je, že se umí srážet. To je velmi důležité pro stavění krvácení při poranění. Kdyby se nám krev nesrážela, tak bychom vykrváceli při prvním nejmenším poranění. Systém je nastavený tak, aby se nesrážela v cévním řečišti a pokud dojde ke srážení uvnitř cévního řečiště, tak tento jev nazýváme trombóza. To může být nebezpečné, pokud se céva úplně ucpe,“ vysvětluje pan primář.

O většině trombóz ani nemusíme vědět

Pokud se ucpe céva, kterou mohou nahradit ostatní průchozí cévy, tak to není až tak velký problém a ani trombózu nepocítíme. Pokud ale dojde k ucpání tepny zásobující okysličenou krví mozek nebo srdeční sval, tak dojde k mozkové příhodě nebo infarktu a jedná se o život ohrožující stav.

Prevence je jiná u tepenné a žilní trombózy

Riziko tepenné trombózy zvyšuje kouření, vysoký krevní tlak a vysoký cholesterol. Základem tedy je nekouřit a pravidelně si nechat kontrolovat tlak a cholesterol. Proti žilní trombóze působí dostatek pohybu, optimální váha. Riziko ale mohou zvyšovat i úrazy, fixace nohy v sádře, cestování letadlem nebo autobusem trvající déle než 6 hodin. Při dlouhém cestování tak pravidelně nohy procvičujte.

Trombóza vás může postihnout v každém věku

U mladších ročníků jsou častěji ohroženou skupinou ženy. Je to způsobené hlavně díky působení ženských hormonů, které zvyšují riziko trombózy. To navíc zvyšuje i antikoncepce, která obsahuje estrogen. U mužů je zase rizikovým faktorem užívání anabolik při posilování. Přitom se ale jedná velmi často o ilegální látky.

Spustit audio