Přes svůj důchodový věk se snaží neúnavně pomáhat postiženým. Manželé dostali cenu za dobrovolnictví

26. květen 2022 06:00

Dobrovolníci z Humpolecka a Světelska obdrželi historicky poprvé ocenění Křesadlo. Prvními držiteli jsou manželé, kteří se angažují v pomoci mentálně postiženým.

Manželé Bohumila a Jaroslav Klofáčovi z Herálce na Havlíčkobrodsku se i přes svůj důchodový věk snaží pomáhat potřebným. Už šest let v humpoleckém domově s chráněným bydlením pomáhají svou péčí i zábavou tamním klientům s mentálním postižením. 

Teď se za svou činnost dočkali vyznamenání. Organizace Focus jim totiž předala cenu Křesadlo pro dobrovolníky roku v regionu Humpolec a Světlá nad Sázavou. 

Křesadlo

Paní Bohuslava Klofáčová spolu s manželem navštěvuje mentálně postižené klienty v chráněném bydlení Domova Jeřabina už roky. Původně začala na místo docházet jako výpomoc na částečný úvazek, teď už tak činí jako dobrovolnice. 

„To ráno přijdete do práce a máte uvítání, všichni kolem auta a honem honem vás vítají, jsou takoví bezprostřední ti klienti. No a pak jsem skončila, zůstala jsem u toho dobrovolnictví, vlastně jim tak nějak pomáháme trošku, když to jde.“

Cvičení, procházky, výlety

S klienty si paní Klofáčová povídá, za covidové pandemie spolu chodili cvičit nebo na procházky. Poslední roky už se ale účastní i společných dovolených u Lipna nebo zájezdu do Itálie. Klienti zase pravidelně navštěvují i ji.

„Jezdí za námi i k nám, na zahradě opékáme buřty, tak přijedou, oni se na to hrozně těší, protože tam bude i děda, to se těší vždycky. A to je potom problém vybrat, který z nich pojede, protože my máme jenom devítimístně auto, klientů je dvanáct, tak je problém, protože chtějí jet všichni,“ doplňuje vyprávění Bohumily Klofáčové vedoucí humpoleckého chráněného bydlení Lenka Krajhanzlová. 

Podle ní je dobrovolnická činnost v organizaci důležitá a radost z ní mají právě hlavně klienti „Oni je mají opravdu už jako rodinu, protože klienti milují návštěvy všechny a když vědí, že Bohunka s dědou přijedou, tak to je svátek. Občas něco upeču nebo přivezu. Oni, když přijedou na Vánoce, někteří klienti dokonce i brečí.“

Právě rozsáhlou činnost manželů Klofáčových v chráněném bydlení ocenilo i Dobrovolnické centrum Fokus pro region Humpolec a Světlá nad Sázavou. Dvojice si tak jako vůbec  první v této oblasti odnesla cenu Křesadlo. „Nechodí takhle jenom do Jeřabiny, ale třeba když je potravinová sbírka, tak pomáhají i vybírat potraviny pro banku,“ oceňuje vedoucí dobrovolnictví organizace Fokus Ludmila Nenadálová i další aktivity manželů Klofáčových. 

Do soutěže je nezávisle na sobě nominovalo jak vedení chráněného bydlení, tak i jeden ze zaměstnanců humpoleckého úřadu.

Spustit audio

Související