Předsunutý návodčí je prostředník mezi tím, co se děje na zemi a co se děje vzduchu

27. září 2016

„Jsem dirigent, který dohlíží na to, aby každá sekce zahrála svoji část a nehrála falešné noty. Dohlížím na to, abychom celou skladbu předvedli úspěšně. Nepředstavujte si vymýšlení strategických rozeher nad mapou jako z pohádky, obětujeme levé křídlo a obětujeme pravé křídlo, tak to určitě není. Scénáře vychází z konkrétních bojových situací, které se odehrály třeba na území Afganistanu,“ vysvětloval velitel vojenského cvičení Ample Strike 2016 plukovník Zdeněk Bauer v Dobrém dopoledni Tamary Peckové.

Na letošní ročník bylo připraveno 420 scénářů, odcvičit se podařilo 380. „Cvičení bylo velice úspěšné, protože cíl, který jsme si stanovili, se nám podařilo splnit díky dobrému plánování, díky přípravě všech našich příslušníků, díky dobrému počasí,“ hlásil plukovník Bauer.

Letecký návodčí, ilustrační foto

Co se děje ve vzduchu, určuje ten, co je na zemi

Tím cílem bylo splnit 1000 navedení, nakonec v rámci cvičení účastníci dosáhli 1520 navedení. Co je navedení? „To je procedura, která se cvičí v rámci všech aliančních armád. Znamená to navedení letounu nebo vrtulníku jako zbraňového prostředku na zničení pozemního cíle,“ vysvětluje plukovník Zdeněk Bauer.

„V podstatě můžeme říct, že to, co se děje ve vzduchu, určuje ten, co je na zemi. Návodčí. Na zemi je pozemní jednotka, která má svého velitele. Dostane se do nějaké složité situace, kterou potřebuje vyřešit. Povolá si na pomoc podporu letectva. Aby byla efektivní, k tomu mají právě předsunutého návodčího, ten musí znát všechny prvky činnosti jak pozemní jednotky, tak činnosti letecké jednotky. Návodčí je prostředník mezi tím, co se děje na zemi a co se děje vzduchu,“ vysvětluje jeho práci a povinnosti velitel cvičení Ample Strike Zdeněk Bauer.

Zdeněk Bauer, plukovník Armády ČR

Návodčí je ve stresu, může přijít o život, snaží se zachránit životy své jednotce

Hlavním úkolem návodčího je, aby se pozemní a letecké jednotky domluvily a splnily úkol, který pozemní velitel potřebuje. „Bylo by výhodné, kdyby návodčí byli piloti, protože by znali perspektivu ze vzduchu, bylo by to jednodušší. Řada našich aliančních partnerů cvičí návodčí z pilotů. V naší armádě touhle cestou nejdeme.“

Návodčí musí umět perfektně anglicky. „Připočtěte si, že komunikace ve stresu, v bojové situaci, kde může přijít o život, kdy se snaží zachránit životy své jednotce, je to pod velkým tlakem. Navíc celá komunikace probíhá po rádiu, takže tam dochází ke zkreslení, k útržkovitým zprávám, k šumu, jeho angličtina musí být na opravdu vysoké úrovni. Na první místo klademe angličtinu,“ vysvětluje plukovník Bauer.

Kariéra návodčího ve špičkovém nasazení je otázkou pěti maximálně osmi let

„Musí se dokázat rozhodovat a orientovat v situaci, musí umět pracovat s mapou, musí se umět orientovat v terénu, musí mít dobrou paměť, aby se naučil spoustu údajů o činnosti pozemních vojsk a o činnosti letectva. Až na posledním místě je to, že musí být fyzicky a psychicky odolný. Musí být opravdu voják, který zvládne případný kontakt s protivníkem,“ popisuje schopnosti dobrého návodčího Zdeněk Bauer.

Vojenský vrtulník

Při cvičení jako je Ample Strike na práci návodčího dohlíží instruktor. „Smyslem je to základní: při výcviku může návodčí udělat chybu, z nich je potřeba se poučit, protože když se stane v reálu, šanci na opakování mít nebude. Rozebírá se i psychická stránka. Kariéra návodčího ve špičkovém nasazení je otázkou pěti maximálně osmi let,“ upozorňuje Zdeněk Bauer.

Slovinští piloti polepili soukromý automobil velícího důstojníka

Při náročném programu a tempu si účastníci Ample Strike našli čas i na kanadské žertíky. K tradici na náměšťské základně patří lepení samolepek s logy té které cvičící jednotky. „Dávají se na různá místa a pak se boduje, kdo byl nejodvážnější, kam samolepku dostal. Letos byli slovinští piloti tak odvážní, že polepili můj soukromý automobil. Humor je kořením života a bez toho by to nešlo,“ usmívá se Zdeněk Bauer, velitel vojenského cvičení Ample Strike 2016.

Ample Strike, vojenské cvičení 2016
autor: Tamara Pecková
Spustit audio