Předseda Svazu pivních turistů Jihlava ochutnal už více než sedm tisíc vzorků piva z celého světa

18. září 2019

Už od počátku devadesátých let minulého století se na pravidelných schůzkách a zájezdech scházejí členové Svazu pivních turistů Jihlava.

Jejich cílem je zmapovat výrobky malých i velkých pivovarů z celého světa. Výsledky pak přednášejí na pravidelných konferencích. Ta poslední se konala v Uhřínovicích na Jihlavsku.

Studoval v Plzni

„Na střední školu jsem chodil v Plzni. Měl jsem tam spoustu přátel i z pivovaru. Vozili mi vzorky z celé republiky. Napadlo mě to evidovat,“ vzpomíná za začátky devadesátých let minulého století předseda Svazu pivních turistů Jihlava Vlastimil Novotný. V Jihlavě pak u piva založil s přáteli svaz, a začali navštěvovat minipivovary, které v té době začaly vznikat.

Vlastimil Novotný si už od mládí degustované vzorky zapisuje, a dnes jsou jeho výsledky dokonce zaznamenané v České knize rekordů. „Mám nachutnáno celkem sedm tisíc pět set devět vzorků ze sto dvaceti šesti zemí,“ přednesl ve svém referátu na začátku konference.

O půllitr zahraničního piva se rozdělí i deset degustátorů

Do Svazu pivních turistů se přihlašují lidé, kteří mají rádi pivo, ale i dobrou partu a legraci. „Neustálé návštěvy pivních zařízení nám připadaly monotónní. Kamarád narazil na Svaz pivních turistů, tak jsme se přidali,“ říkají členové svazu z České Třebové. „Vždycky nějací kamarádi jedou na dovolenou, dovezou vzorek. Vono je toho půllitr, každej má trošku, a nad tím hrozně chytračíme,“ přidává se Zdeněk Kousal z Jihlavy.

Pivo musí chutnat. Záleží na atmosféře, prostředí a kamarádech

Členy svazu jsou stále častěji i hospodští, nebo majitelé malých pivovarů, takže si na setkáních sdělují zkušenosti, a samozřejmě ochutnávají vzorky. „Pivo musí chutnat, záleží na prostředí, na kamarádech. Nemá cenu z toho dělat vědu,“ říká hostitel poslední konference, majitel minipivovaru v Uhřínovicích Martin Povýšil.

Spustit audio