Před mistrovstvím Evropy v praktické střelbě trénovala měsíc, přesto přivezla stříbro

21. říjen 2016

Na střelnici ji přivedl tatínek jako malou holčičku, na první závody jela v patnácti letech, tehdy ještě s menší zbraní. Dnes je z ní vicemistryně Evropy v praktické střelbě. Martina Šerá z Měšína byla hostem Dobrého dopoledne.

„Praktická střelba je dynamická střelba, kde řešíte různé situace. V tomhle sportu střílíte za co nejrychlejší čas, co nejpřesněji. Při nedávném mistrovství Evropy bylo dvacet čtyři různých situací. Přijdete na situaci, u které stojí rozhodčí, ten vám řekne, kolik je terčů, jakých terčů, kolik je tam ran. Taky vás informuje o tom, jak máte vymezený prostor, kde můžete střílet. Dostanete pět minut, kdy si situaci nachodíte. Každý střelec si vymyslí postup, jak bude co nejefektivněji střílet. Jsou tam zástěny, okénka, kde musíte terče hledat,“ popisuje závody v praktické střelbě Martina Šerá.

Pořád musíte přemýšlet, musíte vymyslet, co nejrychlejší postup a ten si taky musíte zapamatovat

Efektivita střelby v různých situacích se podle Martiny Šeré natrénovat nedá. „Nikdy nevymyslíte úplně to nejlepší, když jdete například první, během závodu můžete zjistit, že se to dalo odstřílet jinak, lépe. Pořád musíte přemýšlet, musíte vymyslet, co nejrychlejší postup a ten si taky musíte zapamatovat.“ Během střelby soupeřů se závodník může koukat, to pravidla umožňují.

V současné době se Martina Šerá naplno věnuje mateřským povinnostem, je maminkou skoro ročního chlapečka. Na mistrovství Evropy, které se na začátku letošního října konalo v Maďarsku, se poctivě připravovala asi měsíc. „Tak jednou, dvakrát týdně jsem se dostala na střelnici. Na závodech byly velmi těžké podmínky. Byla velká zima, když jsme začali závodní den v sedm hodin, byly dva stupně, bahno, pršelo, byla to fakt hrůza. Kdybych to měla absolvovat znova, tak bych do toho nešla,“ směje se Martina Šerá.

Když střílím, nevidím, neslyším, to si střílím, ale jak odložím zbraň, je to hodně velká třesavka

Nejenže to bylo náročné fyzicky, ale také psychicky. Martina Šerá sice patří ke světové střelecké špičce, ale stále se potýká s velkou trémou. „Byla hodně velká. Začátek, než se člověk rozstřílí, to je těžké. Když střílím, tak nevidím, neslyším, to si střílím, ale jak odložím zbraň, tak to je hodně velká třesavka. Po třech situacích se to zklidní, ale začátky byly boj,“ usmívá se Martina Šerá.

Terče jsou papírové a kovové. „To jsou popry, ty jsou tak do půl těla, pak jsou gongy, to jsou malá kolečka. Kovové terče musíte střelit do padnutí. Papírové jsou jiné, než jaké znáte z klasických střelnic, mají tři hodnotící zóny. Čím blíže se trefíte středu, tím je to pochopitelně lepší. Někdy jsou dva metry od vás, jednou byly terče ve vzdálenosti padesát metrů, jako sranda to není, “ směje se Martina Šerá.

V Africe porazila i chlapy, mezi ženami byla první

Martina Šerá závodí v divizi open, která je, co se zbraní týká, neomezená. „Můžete mít kolimátor místo klasického mířidla, kompenzátor, delší zásobník. Mám zbraň od České zbrojovky, CZ 75 TS Czechmate. Navíc má kolimátor, to je mířidlo s optikou. V hledáčku je vidět červený bod, přes který se míří. Střílí se ostrými náboji, “ popisuje závodní výbavu Martina.

Ještě před mateřskou dovolenou byla zaměstnaná jako týmová střelkyně v týmu České zbrojovky v Uherském Brodě. „Měli jsme placené závody, placené ubytování. Mohla jsem trénovat, viděla jsem, jak fungují zbraně. Nejvíc si vážím vítězství na mistrovství Afriky, tam jsem vyhrála a celkově jsem byla šestá i mezi chlapy. Z mistrovství světa na Floridě mám stříbrnou medaili. Pokud se zadaří, ráda bych příští rok jela na mistrovství světa do Francie, uvidíme,“ usmívá se Martina Šerá, čerstvá vicemistryně Evropy v praktické střelbě z Měšína na Jihlavsku.

autor: Tamara Pecková
Spustit audio