Před Letní univerzitou v Jaderné elektrárně Dukovany čekají studenty přísné psychotesty

4. září 2024 10:00

Přes třicet vysokoškoláků se ještě před začátkem semestru účastní přednášek a exkurzí v Jaderné elektrárně Dukovany. Na Letní univerzitu vybralo její vedení 35 studentů ze 120 uchazečů.

Letní školy v Jaderné elektrárně v Dukovanech se účastní přes třicet studentů z českých vysokých škol s technickým zaměřením. Na přednášky není jednoduché se dostat. „Získání povolení a karty pro vstup do elektrárny,“ vzpomíná student brněnského oboru fluidní inženýrství Albert Kindl, že musel splnit stejné požadavky, jako zaměstnanci elektrárny.

Studenti museli projít i psychologickými testy. „Když jsem tam šla, tak jsem nebyla vůbec nervózní. Ale když začali po první části odcházet lidi, tak přišla první nervozita,“ podělila se o zkušenost studentka ze stavební fakulty Nikol Krásná.

Účastníky letní školy spojuje zájem o energetiku. „Jaderná energetika mě fascinuje a zajímá. Zároveň si myslím, že je to obor, který má v naší republice potenciál,“ říká Albert Kindl. „Mě fascinují takové věci, hlavně bezpečnost, procesy, které se tu dějí, a jak je to všechno uspřádané,“ doplňuje Nikol Krásná. Oba studenti se shodují, že v dukovanské elektrárně vidí i potenciál pro další kariéru. Část energetiků z letní univerzity vzešla.

Praktickým zkušenostem a prohlídkám různých částí elektrárny předcházejí teoretické přednášky. Studenti si prohlédnout i běžně nepřístupné prostory, jako je reaktorový sál nebo sklad čerstvého paliva. Program ale nekončí ani po odjezdu z elektrárny,  studenti se po večerech účastní například neformálních setkání se zaměstnanci.

Spustit audio