Pravidlo zní: Když je součet teploty vody a vzduchu 19°C, můžou vodní lyžaři trénovat

8. červen 2016

Mistryně Evropy ve vodním lyžování Kateřina Švecová zkrotí tři druhy lyží. Jedny potřebuje na skok, další na slalom a ty třetí obouvá, když se pouští do disciplíny, které si říká trikové lyžování. „Náš sport má tři disciplíny, trikovou jízdu, slalom a skoky. Body jednotlivých jízd se sčítají a za tenhle součet je pak nejcennější medaile. Protože lyžařů, kteří by zvládli dobře všechna tři odvětví, je málo,“ vysekl v Dobrém dopoledni poklonu Kateřině Švecové její trenér Josef Růžička.

Lyže na skok jsou dvě a měří přes dva metry. „Jsou těžší, a aby držely směr, mají vzadu kormidlo, na slalom je jedna lyže delší, nohy jsou za sebou. Na triky se používá jedna kratší lyže. Nohy jsou položeny za sebou,“ popisuje výbavu vodního lyžaře Kateřina Švecová.

Pokud hrozí pád, nemáme šanci se z tohoto vázání vyvléknout, trenér musí pustit lano

Trošku složitější je to s lyžemi na trikovou jízdu. „Máme na lyži stojnou nohu, kde je vázání buď gumové, nebo plastové, druhá noha je ve vázání, které je připevněno na hrazdě, je tam gumička a tou noha drží. Ale pokud hrozí pád, nemáme šanci se z tohoto vázání vyvléknout, trenér musí být ve střehu a musí pustit lano. Máme jednu sestavu za ruce, jednu právě za nohu,“ vysvětluje Kateřina Švecová.

Vodní lyžaři Kateřina Švecová a Josef Růžička ve studiu s moderátorkou Tamarou Peckovou

Jediný klub vodního lyžování na Vysočině je v Kostelci nedaleko Jihlavy. „Bojujeme s nezájmem dětí. Sportu se musí přizpůsobit vlastně celá rodina. Máme děti kostelecké a dojíždí k nám i z Jihlavy,“ smutně říká Josef Růžička. „Sezona v Čechách je krátká. Začíná v dubnu, letos byla zima až do půlky května. Zimní část roku je dlouhá, musíte cvičit, hýbat se. V létě, o prázdninách, trénujeme každý den. Je to také individuální, jak se člověk cítí, ale pět dní v týdnu to opravdu chce,“ doplňuje trenéra Kateřina Švecová.

V březnu byl součet nějakých 12°C, voda šest a vzduch taky a Kateřina lyžovala

Oba přiznávají, že Kateřina v přípravě důležitých závodů trénovala na vodě za opravdu drsných podmínek. „Dřív se mezi lyžaři říkalo, že na vodu se může, pokud je součet teploty vody a teploty vzduchu 19°C, ale to už dávno neplatí. V březnu byl součet nějakých 12°C, voda šest a vzduch taky,“ prozrazuje Josef Růžička.

„Na začátku se snažím nepadat, na tom rozježdění je důležité, aby si svaly zvykly, abych dostala do nohou pohyb, vyzkoušela skákání přes vlny, nedělají se těžké cviky, jenom jezdím, posiluji ruce, nohy. Snažím se nespadnout. Nohy, ruce se namočí, na hlavu je studený vítr taky nepříjemný, ale dá se to vydržet. Pod neopren se dá přiobléct. Těch deset, patnáct minut se dá vydržet, dá se to zvládnout, ale příjemné to není,“ doplňuje trenéra Kateřina Švecová.

Možnost trénovat s lepšími lyžaři

Před Kateřinou je teď velmi obtížné období. „Odcházím do Ameriky na školu, kde budu mít možnost trénovat s lepšími lyžaři. Bude tam větší konkurence, doufám, že mě to posune dál. Budu se snažit prosadit, ale netuším, jak to dopadne, kam mě to posune.“

autor: Tamara Pecková
Spustit audio