Pravidla, za kterých i na jaře můžete prořezávat stromy a keře

17. duben 2020

Máte na zahradě starý strom, okrasný plot a další dřeviny, které usychají, nerostou nebo neplodí? I teď na jaře se jich můžete zbavit. Ovšem za dodržení určitých pravidel. Jaké to jsou, prozradil Jiří Vlček z Odboru životního prostření Krajského úřadu Plzeňského kraje.

V dubnu můžeme některé stromy stále upravovat, u křovin to ale doporučováno není. Můžeme zasáhnout do prvního hnízdění některých zpěvných ptáků.

Likvidovat můžeme živé i staré stromy, pokud jsou na naší zahradě. Vždy bychom ale měli zvážit, zda staré stromy nejsou doupné, tedy zda tam nehnízdí ptáci nebo se tam třeba neukrývají netopýři. U starých stromů, křovin, které třeba už neplodí, ale kvetou, bychom jejich likvidaci také měli zvážit. Jsou zdrojem potravy například pro včely a další hmyz. Zde povolení stejně jako u ovocných plantáží není třeba. Mimo zastavěnou plochu nebo na veřejném prostranství je povolení ke kácení potřeba u stromů s obvodem kmene nad 80 cm a výškou 130 cm a u křovin nepřesahující svou plochou 40 m čtverečních.

Můžeme větve od sousedovic stromu odstranit?

V mnoha případech jsou křoviny sousedů blízko našeho plotu, prorůstají jím a hyzdí naši zahradu. Vždy je důležité se se sousedem domluvit. Dobré mezilidské vztahy je to nejlepší co můžeme mít. Optimální doba na jejich ořezání je mimo vegetační dobu, teď už je tedy pozdě. Větve může odstranit soused, můžete se také domluvit a ořezat je sami.

To samé je u vzrostlých stromů, které třeba poškozují váš plot. Pokud soused nevyhoví, pak už se jedná o občansko-právní spor, který řeší přestupkové komise. Některé obecní úřady přestupkové komise nemají. Pokud majitel stromu, křovin, které zasahují do našeho pozemku, nesouhlasí nebo nereaguje, tak může obecní úřad předat tuto stížnost tomu obecnímu úřadu, který přestupkovou komisi má na vyřešení. To jsou ale už mezní případy.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio