Pozor na nové kruhové objezdy

26. březen 2016
Motorsvět

V médiích se už několik týdnů spekuluje o změnách jízdy na kruhových objezdech. Není to žádná revoluce, jde převážně o nově stavěné objízdné křižovatky, které mohou mít dodatkové dopravní značky, které upraví chování řidičů. Stále ale platí přednost vozidel jedoucích po objezdu před těmi přijíždějícími.

„Změna, která nově platí, není zásadní v tom, že bychom opět museli pouštět všechna vjíždějící vozidla, ale musíme si více všímat označení jednotlivých objezdů. Na těch stávajících v drtivé většině ke změnám nedošlo, ale například nově stavěné objezdy už nemusí být označovány jako ty doposud,“ říká Veronika Vošická.

„Nová vyhláška nařizuje pouze značku Kruhový objezd. Řidiči se tím pádem mají při jízdě na křižovatce řídit šipkami, přednost autům jedoucím po objezdu ale automaticky nedává. Ta platí pouze v případě, že je objezd opatřen nově nepovinnou značkou Stůj, dej přednost v jízdě.“

Pokud objezd takto označen není, platí klasická přednost zprava. Řidič jedoucí po objezdu tedy musí dát přednost vozidlům vjíždějícím na objezd zprava. Takto upravených kruháků v České republice sice zatím moc není, vzniká mnoho nových, které nemají povinnost upravit přednost v jízdě značkou.

Vozidlo Nissan Qashqai

V našem pořadu pravidelně testujeme osobní vozidla. Tentokrát jsme se zaměřili na sympatické japonské městské SUV Nissan Qashqai. Ženy ho mnohdy vnímají jako svůj módní doplněk. „V redakci jsme se shodli na tom, že tento model má něco z rozverného modelu Juke, ale jiskří z něho i sebejistota většího bratra, modelu X-Trail. Velmi výraznou je přední maska, které dominuje LED denní svícení a výrazné označení znaku automobilky. V interiéru jsme docenili variabilitu volantu a jeho nastavení, příjemné je vedení sedadel a dostupnost tlačítek, z nichž některá by si rozhodně zasloužila lepší zpracování, třeba ta na ovládání stahování skel,“ dodává Veronika.

U této automobilky je výhodou, že si silnější motory může zákazník zvolit i k základní výbavě.

„Nissanu by určitě slušel i pohon čtyř kol, ale bohužel. Kladně naopak hodnotíme jízdní projev, spotřebu a odhlučení vozidla. Základní cena modelu začíná na hranicí 450 000 Kč,“ shrnuje výsledky testu Veronika Vošická.

Celý pořad si poslechněte v přiloženém audiu.

autor: mik
Spustit audio