Poutník Jan Peňáz znovu vyráží se stovkami lidí na Velehrad. „Pouť je od srdce k srdci,“ říká

17. srpen 2018

"Letos nám to vychází, že se startuje z osmnácti míst a letos je to osmnáctý ročník pouti na Velehrad," usmívá se otec Jan Peňáz. Na faře v Novém Veselí působí od loňského podzimu.

Pochází ze Slavkovic na Novoměstsku a oklikou se postupně dostal nejblíže k domovu: "Předtím jsem byl ve Křtinách, kde jsem byl devět let, předtím osmnáct let ve Velkém Meziříčí, předtím osm let v Moutnicích na Brněnsku a ještě předtím jsem byl čtyři roky kaplanem v Jedovnicích. Dohromady by to mělo vyjít na čtyřicet let," vzpomíná na svou kněžskou službu po farách na jižní Moravě a na Vysočině. 

Myšlenka uspořádat pouť na Velehrad vznikla na začátku roku 2001, na svátek Panny Marie, matky jednoty a průvodkyně na cestách. Bylo to také po delší a mnohem náročnější pěší pouti Jana Peňáze do Říma. Hned první rok s ním vyrazilo na cestu z několika míst 250 lidí. Poutníky po cestě vítali na spřátelených farách: "Jsou místa, kde spíme po tělocvičnách, někde spíme u lidí, kde si nás rozeberou nebo část z nás, a to už jsou takové vztahy, že si lidé píšou, těší se, posílají si brambory z Vysočiny nebo okurky z Moravy. A tím se vlastně naplnilo takové přísloví, které jsem slyšel poprvé od francouzských poutníků, že pouť je od srdce k srdci," říká monsignor Peňáz.

Na Velehradě se pouť domlouvá rok předem

Na začátku srpna musí Jan Peňáz oznámit pochod na policii, protože  každý organizovaný pohyb na silnici je potřeba nahlásit. Dále se předem domlouvají data pochodu na jednotlivých farách a místa k přespání. Datum mše svaté na Velehradě se ale nahlašuje rok dopředu, aby se množství poutníků nekřížilo s jinou akcí: "Jednou jsme to neohlídali, a oni tam měli svatbu. Novomanželé a hosté vyšli z baziliky a tam čekalo pět set lidí," směje se farář.

Každý rok se přidávají poutníci i z dalších koutů České republiky, takže pochod k Velehradu je hvězdicový. Stovky lidí se nakonec v pátek večer sejdou kousek od Velehradu na poslední přenocování a ráno vyrážejí společně: "Tam za námi přijedou další lidé, kteří nemohli jít celou tu cestu pěšky a ten poslední den je nás víc. V sobotu ráno vycházíme tak, abychom se tam sešli v deset hodin. Potom je tam společně obnovení zasvěcení a jako vrchol celého setkání je tam mše svatá za poledne." 

Každý rok jsou ty kopce vyšší 

I přes svůj věk chodí Jan Peňáz každý rok celou trasu, která měří z Nového Veselí až na Velehrad téměř 170 kilometrů. Namáhavost poutě popisuje oklikou: "Měl bych dát návrh na změnu učebnic zeměpisu a geologie. Tam se člověk dočte, že ty kopce se snižují, eroze, obrušování a podobně, ale já mám zkušenost, že každý rok jsou ty kopce vyšší," směje se novoveselský farář. Letos poutníci vyrážejí na cestu v pondělí 20. srpna v 8 hodin ráno od kostela svatého Václava v Novém Veselí a z dalších čtyř míst na Žďársku. Všechno o každém ročníku velehradské pouti se dá najít na webové stránce www.poutník-Jan.cz.  

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.